Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Strašno otkriće u Zagrebu

Pljuvala je i šamarala sinčiće, izbacivala ih iz stana: "Ti si stoka, debela svinja. Bit ćeš neradnik kao i otac!"

Dječak, ilustracija (Foto: Getty)
Dječak, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty
Dvojicu dječaka, dobi od 10 i 12 godina, tijekom više od godinu dana zlostavljala je njihova majka.

38-godišnja Splićanka sa zagrebačkom adresom više od godinu dana zlostavljala je djecu. Svoju je dvojicu sinova tijekom 13 mjeseci, kada im je bilo 10 i 12 godina, šamarima spriječila u namjeri da nazovu broj Hrabrog telefona i prijave ju, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

Tužiteljstvo je 38-godišnjakinju optužilo za dva kaznena djela povrede djetetovih prava i za nju traže 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Svoje odrastanje, prvo u zapadnom dijelu Zagreba, a onda u centru grada nakon rastave roditelja, dječaci su detaljno opisali. Nakon preseljenja u drugi stan u prvo je vrijeme bilo sve u redu, no onda je krenulo vikanje, šamaranje, kažnjavanje... Situacija je kulminirala jedno jutro kad su dvojica dječaka prespavala odlazak u školu. Majka je tog jutra načela temu o vjeronauku.

"Pljunula me i nije mi dala da se obrišem"

"Natjerala me je da se pomolim i prekrižim. Rekao sam joj da neću, pa mi je rekla da skinem torbu i cipele i sjednem u fotelju u hodniku. Zaprijetila je da će me voditi psihijatru da vide što je sa mnom pa me udarila šakom u oko. Uhvatio sam je za ruke i branio se, na što mi je rekla da više nikad ne dižem ruku na nju. Pljunula me i nije mi dala da se obrišem. Rukama me gurnula u prsa, pa sam udario glavom o lampu, koja se razbila. Na kraju me izbacila iz stana u čarapama i natjerala da klečim pred vratima u ulazu 15-ak minuta. Onda je otvorila vrata i bacila mi knjigu iz vjeronauka tjerajući me da molim glasno da me čuju svi susjedi. Nisam htio, pa je jako zalupila vratima da su mi zapištale uši", opisao je jedan od dječaka ponašanje svoje majke. Ona se pak time da je iz stana izbacila sina pohvalila i prijateljici s kojom je bila na mobitelu u tom trenutku. Sinu je svoj postupak objasnila željom da on "vidi kako je biti beskućnik".

"Istu večer rekla je da moram moliti djelo kajanja, a kako ni to nisam htio, u papučama i pidžami opet me izbacila van u haustor, gdje sam bio pola sata na hladnoći. Mobitelom, koji sam skrio kod sebe, nazvao sam oca koji nije mogao doći po mene. Htio sam zvati Hrabri telefon, ali me mama udarila. Majka je znala govoriti i da se ne vraćam kući ako dobijem ocjenu manju od petice. Ponavljala mi je često: 'Bit ćeš nepismen kao i otac. Smetlar do kraja života. Ti si stoka, debela svinja. Nikad od tebe neće biti ništa. Bit ćeš neradnik kao i otac'", kazao je jedan od dječaka. Dodao je kako im je majka prijetila premještanjem u drugu školu.

"Bila sam nemoćna"

"Rijetko je kuhala, jednom u tri-četiri dana. Ljutila se kad bi meni i bratu došao prijatelj i prigovarala ako bi se zadržao dulje od pola sata", kazao je jedan od dječaka. Majku su u studenome 2016. godine prijavili Centru za socijalnu skrb. Njegov brat povjerio se kako mu je majka često govorila da je glup, ali i da mu nije bilo svejedno gledati kako majka kažnjava njegova brata zbog molitve.

Te tvrdnje majka negira. Priznaje da je 23. studenoga 2016. godine između djece i nje izbila svađa. "Po meni je to bila tipična obiteljska svađa u kojoj sam u trenutku nemoći da smirim djecu jedno dijete ošamarila, a drugo udarila rukom po guzici. I to je bilo jedini put kad sam ih udarila. Potom je jedan sin rekao da ide k tati i izašao je van pa sam ga vratila u stan. Nisam ih tjerala iz stana niti ih vrijeđala, redovito sam im spremala stvari za školu, nisam ih ostavljala same doma niti sam im ružno govorila o ocu, naprotiv, rekla sam da moraju s ocem kontaktirati. Ali djeca su općenito neposlušna i govorili su mi da žele ići ocu jer tamo ništa ne moraju. Bila sam nemoćna", kazala je majka.

Djeca svjedočila obiteljskom nasilju

U Centru za socijalnu skrb slušali su međusobna optuživanja supružnika za nasilje. Dječaci su hitno poslani u Polikliniku na obradu, a u nalazima se vidjelo da su svjedočili obiteljskom nasilju. Dječaci nisu željeli viđati oca, tri su mjeseca živjeli kod bake i djeda, nakon čega je bio dogovor da se u rujnu uključe u Polikliniku, no majka dogovor nije ispoštovala. U studenome je otac prijavio Centru nasilje supruge nad dječacima. Oni su sve ispričali socijalnoj radnici u Centru.

"Ispričali su mi da je majka rijetko kuhala, a kad bi i skuhala nešto, onda su to najčešće jeli njezini prijatelji. Jednog od dječaka stalno je držala u kazni i govorila mu da mora učiti, a njemu nije bilo jasno zašto jer je bio odličan učenik. Sjećam se da mi je rekao i da je skupljala pljuvačku ne bi li ga pljunula, a onda mu nije dala da to obriše. Dječaci su kazali i kako im mama kad su sami nikad ne pokazuje emocije, a u društvu fingira. Dječaci su izrazili želju biti s ocem, međutim, on je ubrzo završio u istražnom zatvoru, a djeca su ostala u očevu stanu s djedom po tati jer je otac dao pisanu izjavu iz pritvora da ih povjerava ocu.

Majka ih je u to vrijeme uznemiravala porukama i nije ih htjela preuzeti. U parničnom postupku Centar je pozvan radi davanja mišljenja o privremenoj mjeri. Stoga su na razgovor pozvana djeca, majka te djedovi i bake s obje strane. Uspjeli su se dogovoriti da će dječaci biti kod majčinih roditelja, uz uvjet da žive odvojeno od majke jer su se grozili eventualnog susreta s njom", kazala je socijalna radnica.

Baka i djed nisu vidjeli zlostavljanje

Roditeljima prijeti oduzimanje djece, a oni se nalaze u tretmanu psihologa do daljnjeg. Baka dječaka s majčine strane priznaje kako je njezina kćer bila stroga prema dječacima i branila im neke stvari, no kaže kako nije vidjela da ih zlostavlja.

"Znala bi ih maltretirati preko telefona kad bi djeca bila kod nas. Tjerala ih je na vaterpolo iako to njima nije odgovaralo, niti je za time bilo potrebe jer su svakako bila na moru. U posljednje vrijeme primijetila sam da su djeca, ako je mama bila prisutna, izbjegavala razgovore s nama, pa bi mi tako znali reći: 'Bako, ovaj razgovor se nije dogodio.' Na djeci nisam primijetila tragove nasilja.

Žalili su se oni na majku, ali nikad izravno. Jedan mi se unuk žalio da ga mama vrijeđa da je debeo, a drugi da ga je udarila i izbacila ispred stana u čarapicama te da ga je tjerala da moli ispred vrata. Moja kći i zet su neradnici koji su u dugovima i ovrhama", kazala je majka osumnjičene.

Djed tvrdi kako nije primijetio zlostavljanje, no dodao je i da je očito kako mu "kći i zet kao roditelji nisu dobro odradili posao".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene