Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilo ih je puno

Ovo su najgore autobusne nesreće na hrvatskim cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske ceste, osim današnje prometne tragedije s češkim autobusom, u kojoj je poginulo 8 osoba, bile su poprište mnogih autobusnih nesreća. Podsjećamo na neke od najgorih na našim cestama.

Prevelika brzina bila je uzrok teške autobusne nesreće kod Plitvičkih jezera 8. lipnja 2010. godine, u kojoj je od ukupno 50 osoba, među kojima 44-ero učenika OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog kod Zaprešića, ozlijeđeno bilo čak 37 osoba. Uzrok nesreće bio je prebrz ulazak vozača autobusa u oštar zavoj. jednoj od profesorica liječnici su morali amputirati dio podlaktice.

Pročitajte i ovo Dijete na električnom romobilu, ilustracija Upozorenje policije Nesreća na sjeveru zemlje: Autom naletio na dijete na električnom automobilu, prevezeno u bolnicu Screenshot Izvlačili ga vatrogasci VIDEO Subotnje ludilo kraj Velike Gorice: Napio se i ukrao autobus, pa sletio u kanal

>> VIDEO Strašna tragedija na A1: Broj mrtvih porastao na osam, među njima i dijete (6)

Samo pet dana prije toga, odnosno 3. lipnja iste godine, autobus s 52-oje putnika, među kojima su većinom bili školarci iz Velike Gorice na putu prema Biogradu, doživio je nesreću u kojoj su kojoj su ozlijeđene 34 osobe. Uzrok nesreće bio je taj što je vozaču autobusa pozlilo, a autobus je nakon toga probio prešao u suprotni trak autoceste kod Karlovca nakon što je probio zaštitnu ogradu, za dlaku promašio drugo vozilo i završio u jarku.

Sredinom siječnja 2009. godine, autobus pun danskih učenika sletio je s ceste Bale-Sošići, na putu prema Poreču. Šesnaest tinejdžera u dobi od 15 i 16 godina ozlijeđeno je u prevrtanju autobusa, no smrtnih slučajeva na sreću nije bilo. Mladi danci putovali su Poreč kako bi bodrili svoju rukometnu reprezentaciju na europskom prvenstvu koje se tada održavalo u Hrvatskoj.

8. rujna 2008. godine dogodila se najteža autobusna nesreća na hrvatskim cestama u novije vrijeme, u kojoj je poginulo čak 14 slovačkih turista. Nesreća se dogodila na autocesti A1 kod čvora Jadova i Zir, što je par kilometara udaljenosti od mjesta današnje tragedije autobusa s češkim turistima. I u toj nesreći uzrok je bio umor vozača, koji je zaspao u vožnji, a autobus se u punoj brzini zabio u betonski nosač nadvožnjaka.

Neprilagođena brzina bila je uzrok nesreće na odvojku izlaza s autoceste A1 za Karlovac, koja se dogodila 10. kolovoza 2007. godine. Vozač je umjesto s dopuštenih maksimalnih 40 km/h u odvojak ušao s oko 100 km/h, što je dovelo do udara u zaštitnu ogradu i prevrnuća autobusa. U nesreći su poginule dvije putnice, a treća je preminula šest dana kasnije u bolnici. 12 putnika u nesreći je zadobilo teške ozljede. Vozač je priznao krivicu za izazivanje nesreće na karlovačkom sudu.

U veljači iste godine na petlji u Opuzenu autobus na liniji Zagreb-Dubrovnik, sletio je u provaliju, pri čemu je troje ljudi poginulo, a 13 ih je bilo ozlijeđeno. Slaba vidljivost, jako jugo i kiša bili su faktori koji su utjecali na tu prometnu nesreću.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene