Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Bilo ih je puno

Ovo su najgore autobusne nesreće na hrvatskim cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske ceste, osim današnje prometne tragedije s češkim autobusom, u kojoj je poginulo 8 osoba, bile su poprište mnogih autobusnih nesreća. Podsjećamo na neke od najgorih na našim cestama.

Prevelika brzina bila je uzrok teške autobusne nesreće kod Plitvičkih jezera 8. lipnja 2010. godine, u kojoj je od ukupno 50 osoba, među kojima 44-ero učenika OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog kod Zaprešića, ozlijeđeno bilo čak 37 osoba. Uzrok nesreće bio je prebrz ulazak vozača autobusa u oštar zavoj. jednoj od profesorica liječnici su morali amputirati dio podlaktice.

Pročitajte i ovo Screenshot Izvlačili ga vatrogasci VIDEO Subotnje ludilo kraj Velike Gorice: Napio se i ukrao autobus, pa sletio u kanal Autobus u Rijeci - 2 Spašavali je vatrogasci FOTO Grozna nesreća u Rijeci, autobus pregazio ženu: "Upozoravali smo na ovo"

>> VIDEO Strašna tragedija na A1: Broj mrtvih porastao na osam, među njima i dijete (6)

Samo pet dana prije toga, odnosno 3. lipnja iste godine, autobus s 52-oje putnika, među kojima su većinom bili školarci iz Velike Gorice na putu prema Biogradu, doživio je nesreću u kojoj su kojoj su ozlijeđene 34 osobe. Uzrok nesreće bio je taj što je vozaču autobusa pozlilo, a autobus je nakon toga probio prešao u suprotni trak autoceste kod Karlovca nakon što je probio zaštitnu ogradu, za dlaku promašio drugo vozilo i završio u jarku.

Sredinom siječnja 2009. godine, autobus pun danskih učenika sletio je s ceste Bale-Sošići, na putu prema Poreču. Šesnaest tinejdžera u dobi od 15 i 16 godina ozlijeđeno je u prevrtanju autobusa, no smrtnih slučajeva na sreću nije bilo. Mladi danci putovali su Poreč kako bi bodrili svoju rukometnu reprezentaciju na europskom prvenstvu koje se tada održavalo u Hrvatskoj.

8. rujna 2008. godine dogodila se najteža autobusna nesreća na hrvatskim cestama u novije vrijeme, u kojoj je poginulo čak 14 slovačkih turista. Nesreća se dogodila na autocesti A1 kod čvora Jadova i Zir, što je par kilometara udaljenosti od mjesta današnje tragedije autobusa s češkim turistima. I u toj nesreći uzrok je bio umor vozača, koji je zaspao u vožnji, a autobus se u punoj brzini zabio u betonski nosač nadvožnjaka.

Neprilagođena brzina bila je uzrok nesreće na odvojku izlaza s autoceste A1 za Karlovac, koja se dogodila 10. kolovoza 2007. godine. Vozač je umjesto s dopuštenih maksimalnih 40 km/h u odvojak ušao s oko 100 km/h, što je dovelo do udara u zaštitnu ogradu i prevrnuća autobusa. U nesreći su poginule dvije putnice, a treća je preminula šest dana kasnije u bolnici. 12 putnika u nesreći je zadobilo teške ozljede. Vozač je priznao krivicu za izazivanje nesreće na karlovačkom sudu.

U veljači iste godine na petlji u Opuzenu autobus na liniji Zagreb-Dubrovnik, sletio je u provaliju, pri čemu je troje ljudi poginulo, a 13 ih je bilo ozlijeđeno. Slaba vidljivost, jako jugo i kiša bili su faktori koji su utjecali na tu prometnu nesreću.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene