Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vozač autobusa priznao krivicu zbog smrti putnica i plačući tražio oprost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozač autobusa Duško Olivari, kojem je danas na Općinskom sudu u Karlovcu počelo suđenje pod optužbom da je izazvao prevrtanje autobusa prošlog kolovoza u Karlovcu, izjavio je da se "smatra krivim" te je plačući izrazio sućut obiteljima poginulih i ozlijeđenim putnicima.

Olivari je optužen da je 10. kolovoza prošle godine upravljajući autobusom s 46 putnika, autocestom A1 iz smjera Zagreba, na odvojku izlaza Karlovac, na mjestu ograničenja brzine na 40 kilometara na sat u trenutku nesreće vozio najmanje dvostruko brže od dopuštene, zbog čega se autobus prevrnuo. 

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo Ilustracija Užas u Srbiji Ženu (69) udario kotač koji je otpao s autobusa, prikovao ju je za ogradu: Umrla je

Dvije su putnice preminule na mjestu nesreće, jedna je od posljedica ozljeda preminula 16. kolovoza u Nišu, a 12 putnika je teško ozlijeđeno.

Četvero sudionika te prometne nesreće danas je svjedočilo, ali samo o događajima nakon prevrtanja, jer su svih četvero, Slavko Zlatunić, vlasnik tvrtke za koju je Olivari vozio, te putnici Željka i Ivan Marović i Vladimir Uzelac, kazali da su spavali do trenutka prometne nesreće.

Sudski vještak za tehničku ispravnost motornih i priključnih vozila Alojz Vodnik kazao je da se unatoč teškim oštećenjima autobusa moglo "sa sigurnošću utvrditi da su bili ispravni i sustav upravljanja vozilom i sustav za zaustavljanje".

Dubravko Heinrich, vještak prometne struke, ustvrdio je da je u trenutku udara u ogradu autobus "vozio brzinom od točno 71 km na sat, ali da se prije toga zanio a zatim i kočio, pa je brzina ulaska u zavoj vjerojatno bila i veća".

Na pitanja optužbe i obrane rekao je kako nije vjerojatno da je vozač zaspao za upravljačem "jer su tragovi prvo zanošenja, a zatim i kočenja bili jasni pa je nedvojbeno da je vozač obavio manevar skretanja na odvojak prema Karlovcu, ali prevelikom brzinom. Kočenje je samo pogoršalo stanje i pogodovalo prevrtanju autobusa", kazao je Heinrich.

Mira Mlinac-Lucijanić, vještak sudske medicine i patologije,
svjedočila je o obdukciji dviju na mjestu događaja preminulih putnica, Kate Šimulije i Jelke Damjanović. 

Obdukcija je pokazala da su obje zadobile mnogostruke ozljede, te da je smrt zbog gnječenja prsnog koša bila trenutačna, te im nikakva medicinska pomoć ne bi mogla spasiti život, kazala je Mlinac-Lucijanić.

Raspravi se danas nije odazvao vještak Josip Škavić, od kojeg je Državno odvjetništvo tražilo sudskomedicinsko vještačenje ozljeda Zdravke Nedeljković, te njihovih uzročno-posljedičnih povezanosti sa smrtnim ishodom, te će on na današnji zahtjev obrane biti pozvan na iduću raspravu.

Odvjetnik okrivljenika Nikola Pavlović kazao je da treba utvrditi bi li Zdravka Nedeljković, koja je umrla 16. kolovoza u Nišu, "mogla preživjeti da je ostala u karlovačkoj bolnici, umjesto što je na zahtjev obitelji otpuštena iz te bolnice i krenula na dugačak put do Niša".

Okrivljeniku je važno da se to utvrdi da ne bi i treću dušu imao na teretu, ako nije izravno skrivio njezinu smrt, kazao je Pavlović.

Obrana je sutkinji Radmili Vrlinić-Samardžić predala Olivarijevu medicinsku dokumentaciju iz Splita s dijagnozom poslijetraumatskog stresnog poremećaja, te zatražila psihijatrijsko vještaćenje. Sutkinja je zahtjev odbila jer se PTSP odnosi na posljedice prometne nesreće, a ne na moguće uzroke prometne nesreće.

Sud je odvjetnika Pavlovića Olivariju dodijelio po službenoj
dužnosti, jer nema svog odvjetnika.

Vrijeme iduće rasprave bit će zakazano naknadno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene