Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozač zaspao za volanom?

VIDEO: Svi putnici su u trenutku nesreće spavali. Potvrđeno da je poginuo vozač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod tunela Krpani na autocesti A1 došlo je do teške nesreće.

U prevrtanju autobusa na autocesti Zagreb-Split jutros oko 4 sata na dionici Sv. Rok-Maslenica poginulo je osam osoba, priopćila je PU ličko- senjska.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Miljenko Gočin - 3 Detalji nesreće Zašto je sletio s ceste autobus pun djece? "Čovjek je bio odgovoran i procijenio da je bolje skliznuti u odvodni kanal" Ilustracija Tragedija Teška nesreća kod Sesveta: Autobus udario ženu, preminula je

Karel Kühnl, veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj, posjetio je ozlijeđene državljane Češke u gospićkoj bolnici. Veleposlanik je prenio da su skoro svi putnici u trenutku nesreće spavali te su samo čuli trenutak udarca. Češki veleposlanik je rekao da će stoga policiji biti teško utvrditi uzrok nesreće. Kühnl je potvrdio da je među poginulima i vozač autobusa.

Dvije djevojčice teško ozlijeđene u stravičnoj prometnoj nesreći češkog autobusa zbrinute su u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, jedna je u komi i zadobila je teške tjelesne ozljede više organskih sustava, a druga djevojčica je pri svijesti i u nesreći je zadobila komplicirani prijelom potkoljenice.



Dežurni kirurg Klinike za kirurgiju KBC Zagreb dr. Tomislav Luetić izjavio je da je djevojčica koja je u komi politraumatizirana, što znači da je u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede više organskih sustava - kostiju, glave, abdomena i prsnoga koša.

Druga djevojčica je pri svijesti i u nesreći je zadobila komplicirani prijelom potkoljenice, rekao je dr. Luetić.  Također je izjavio da su razgovarali s djevojčicom koja je pri svijesti, da će u srpnju napuniti 14 godina te da im je izjavila da joj je druga djevojčica sestra blizanka.

Normaliziran promet na kobnoj dionici u oba smjera

Nešto prije 17 sati pušten je na kobnoj dionici  i pravac autoceste od sjevera prema jugu. U 14,15 minuta autocestom A1 iz pravca mora prema Zagrebu pušten je promet koji je bio u prekidu od noćas u 3 sata i 45 minuta kada se dogodila teška prometna nesreča i uzrokovala potpuni prekid prometa.

Završio očevid

Oko 12.30h završio je očevid. Zdravko Car, zamjenik županijske državne odvjetnice u Karlovcu, potvrdio je da je poginulo 8 osoba te da ih je još 44 ozlijeđeno. Očevidom je utvrđeno da je autobus vozio u smjeru Splita kada je na 212. kilometru autoceste udario u ogradu s lijeve strane te u stup portala na kojem se nalazi display s obavijestima. Iako su neki mediji pisali da je autobus završio u suprotnom traku, to se nije dogodilo nego je tamo završilo staklo i neki dijelovi putničke kabine.

Jindra Mala, konzulica Republike Češke u Rijeci za vrijeme turističke sezone, također nam je potvrdila  da je poginulo osam osoba među kojima i dijete od 6 godina. Konzulica kaže da su tijela poginulih prebačena na patologiju u Karlovcu. Po njenim riječima među poginulima je i jedan od vozača, ali se ne zna da li onaj koji je upravljao autobusom u trenutku nesreće ili onaj koji je tada spavao.

>> Ministar turizma izrazio sućut obiteljima poginulih Čeha

Svi Česi su iz okolice Brna,  a putovali su na ljetovanje u okolicu Baške Vode gdje su trebali odsjesti deset dana. "Ljudi će morati odlučiti hoće li i dalje ostati na odmoru, ili se žele vratiti u Češku", rekao je češki konzul u Splitu, Pavel Bednar.

Češki portali prenose da je najvjerojatnije vozač zaspao i time uzrokovao stravičnu nesreću.

Glasnogovornica PU ličko-senjske Kristina Maoduš za Dnevnik.hr je rekla da se radi o autobusu čeških registarskih oznaka te da je u njemu bilo oko 50 putnika.

>> Češki mediji: Ovo je jedna od najgorih tragedija u novijoj češkoj povijesti

>> Strašno: U samo 10 minuta naša ekipa snimila nekoliko autobusa opasnih po život

Autobus čeških registarskih oznaka probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se na bok. Prema zadnjim informacijama 44 osoba je ozlijeđeno, priopćio je DUZS.

Na mjestu nesreće nalaze se ekipe hitne medicinske pomoći iz Gospića, Zadra i Ogulina. Tri teško ozlijeđene osobe, jedna ženska osoba i dvoje djece, prevezene su helikopterom HRZ-a Zagreb u KB Dubrava. Helikopter s ozlijeđenim osobama, sletio je na helidrom KB Dubrava u 08:53 sati.

Dežurni specijalist kirurg dr. Željko Lacković nam je rekao da je 60-godišnja  žena zaprimljena sa čitavim nizom prijeloma, ali da je sada stabilno. Zovu i iz Češke i raspituju se o ozlijeđenima. Dvoje djece je prebačeno u KBC Rebro. Dr. Lacković je pohvalio postupanje liječničkih ekipa na terenu i u Općoj bolnici u Gospiću.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene