Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostupni hrvatskom pravosuđu

Prijetnja Jelaviću: Ne znam zašto nekome smetam!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Jelavić otkriva da je prije dva dana u poštanskom pretincu dobio prijeteću poruku.

Jelavić kaže, nakon odgode suđenja, zbog nedolaska dvojice optuženih, kako još uvijek ne zna pozadinu otmice, a prije nekoliko dana, tvrdi, ponovno je dobio prijetnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo jedan još u bijegu USKOK podigao optužnicu protiv Jelavićevih otmičara Slika nije dostupna Pušten da se brani sa slobode Predao se osumnjičenik za otmicu Jelavića

'Ne bi povezivao s ovim slučajem, ali na primjer, ja sam prije nekoliko dana dobio jednu poruku prijeteću u pretincu. Najbolje govori slučaj da si svjestan da postoji možda netko tko je jako moćan, a nisi svjestan zašto mu smetaš', rekao nam je Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva BiH.

10 mjeseci nakon otmice - Ante Jelavić još uvijek ne zna pozadinu. Osjeća se, kaže, dobro iako ga cijeli slučaj opterećuje. 'To je bila jedna zaista dramatična situacija. neprestano mi se vrti izjave Vlade Ćurića, koji je jasno rekao meni u dva navrata da netko jako moćan stoji iza ove otmice. Čak me Ćurić upozorio da me jedna skupina planira oteti, ali ja sam to shvatio jako neozbiljno', priča Jelavić o minuloj otmici.

Prema optužnici, otac i sin Miličević zajedno sa Savinovićem, prošle godine u travnju došli su mu s leđa, na parkiralištu u zagrebačkim Utrinama. Prekrili mu oči, vezali ga lisicama, utrpali u prtljažnik i odvezli u BiH. Od Jelavićeve supruge tražili su milijun eura otkupnine, a nakon 10 sati vožnje, odvezli su ga u jednu privatnu kuću u Rami odakle je uspio pobjeći. 'Ja držim dan danas, da je Vlado Ćurić mene iz nekih razloga, da li se njemu nešto dogodilo, u njegovoj nutrini ili je dobio neki poziv, ja sam bio uvjeren da on meni želi pomoći, ali Bog je režirao nešto drugo, da ja izađem sam iz te cijele priče i zahvaljujući ljudima iz Rame, koji su mi pomogli da izađem, da pređem granicu i da dođem ponovo u Hrvatsku', kaže Jelavić.

'Hrvati nisu naručili Leutarovo ubojstvo'

Svoje otmičare upoznao je prije dvije godine, sasvim slučajno. Jedan od njih, Mario Miličević, tvrdi, prišao mu je s pričom oko okolnosti ubojstva bivšeg federalnog doministra unutarnjih poslova Joze Leutara. 'On je meni rekao u nekoliko navrata, da on zna tko je ubio Leutara, bez obzira na pravomoćnu presudu sarajevskog suda, da je on izradio taj eksploziv, da je izradu eksploziva naručio jedan general hrvatskog vijeća obrane, aludirajući da su Hrvati naručili ubojstvo Leutara. Ja i dan danas držim da je to jedna izmišljotina', ističe Jelavić. Nakon drame koju je prošao, najviše su ga razočarali mediji, koji su njegovu otmicu nazivali filmskom i izrežiranom.ž

Iako je današnje ročište odgođeno zbog nedolaska dvojice osumnjičenih, Jelavić je svjestan, uskoro će morati na sud kao svjedok. 'Meni je žao što se sve ovo dogodilo i žao mi je što su se ti ljudi našli u jednoj takvoj situaciji. Bit će mi jako teško naravno, ali mislim da će njima biti puno teže pogledat mene u lice jer mislim da ja njima nisam svjesno ništa zlonamjerno napravio', zaključio je Jelavić.

Optuženi uredno primili sudski poziv

Suđenje petorici optuženoj za otmicu Jelavića, danas je odgođeno zbog nedolaska optuženih Vlatka Miličevića i Saše Savinovića koji su i ranije bili nedostupni hrvatskom pravosuđu. Dvojica državljana BiH uredno su primili sudski poziv za današnju raspravu pa je postojala teoretska mogućnost da se pojave na zagrebačkom Županijskom sudu.

No, kako se to nije dogodilo predsjednica sudskog vijeća Koraljka Bumči raspravu je morala odgoditi na samom početku, dok izvanraspravno vijeće Županijskog suda ne odluči hoće li se Miličeviću i Savinoviću suditi u odsutnosti. Nova će se rasprava zakazati tek nakon odluke o izdvajanju postupka. Za Jelavićevu otmicu 8. travnja prošle godine USKOK je, uz dvojicu nedostupnih državljana BiH, optužio još trojicu hrvatskih državljana - Vladu Ćurića (39), Dalibora Prgometa (33) i Marija Miličevića (47), oca nedostupnog Vlatka (27).

Miličević te Savinović (35) terete se da su na parkiralištu u zagrebačkom naselju Utrinama Jelaviću prišli s leđa i natjerali ga da uđe u automobil. Oči su mu prekrili samoljepivom vrpcom, a ruke vezali lisicama te ga u prtljažniku automobila odvezli do nenaseljena mjesta u BiH. Ondje su mu naredili da mobitelom pozove suprugu i traži milijun eura, inače će ga ubiti. Potom su ga, tvrde u USKOK-u, odvezli do kuće iz koje je pobjegao.

Po verziji koju je Jelavić ispričao policiji otmičari su ga odvezli u kuću u okolici Rame iz koje je pobjegao kad su ga nakratko ostavili sama. Tvrdi da je uspio skinuti lisice i pješice doći u Hrvatsku, točnije okolicu Vrgorca, gdje mu živi obitelj. No, policiji nije objasnio kako se oslobodio i prešao granicu BiH koja je za njim raspisala tjeralicu zbog nepravomoćne presude na 10 godina zatvora iz 2005. zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao kao pomoć Hrvatima u BiH.

Pripadnici Tutine Kažnjeničke bojne HVO-a

Otmičari su otkriveni nedugo nakon Jelavićeva bijega pa su trojica uhićena u Hrvatskoj, a Vlatko Miličević u Mostaru. Nakon mjesec dana u BiH se predao i Saša Savinović, no njega i mlađeg Miličevića tamošnje pravosuđe pustilo je na slobodu.

Optuženi Prgomet je nakon uhićenja u Dubrovniku priznao nedjelo pa je također pušten da se brani sa slobode. Suđenje su tako u pritvoru dočekali jedino Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćurić zvani Barun, koji su u optužnici navedeni kao organizatori otmice.

Inače, riječ o bivšim pripadnicima Kažnjeničke bojne HVO-a, kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta, a Miličević je bio i jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbe za ubojstvo doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara autobombom u Sarajevu 1999.

Dio medija u Hrvatskoj i BiH nagađao je da su otmičari Jelavića pustili nakon intervencije umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stanka Sopte Baje i Vinka Žuljevića Klice. On je godinama povezivan sa zagrebačkim podzemljem, a pravomoćno je oslobođen optužbe da je iz bezobzirne osvete u svibnju 2002. u zagrebačkom kafiću ubio Veselina Marinova, suradnika hrvatskih obavještajnih služba i bivšeg tjelohranitelja Mladena Naletilića Tute.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene