Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini u nametnutom ratu?

Norac tražio smanjenje kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirko Norac zatražio je od Vrhovnog suda da mu smanji jedinstvenu 15-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen za ratne zločine na gospićkom području i u Medačkom džepu.

'Zatražio sam od vrhovnog suda da zbog niza olakotnih okolnosti utvrđenih tijekom dvaju suđenja smanji kaznu koju je nedavno objedinio riječki Županijski sud', potvrdio je za Norčev branitelj Vlatko Nuić. Norac je za zločine na gospićkom području pravomoćno osuđen na 12, a za zločine u Medačkom džepu na šest godina. Te kazne su objedinjene u maksimalnu kaznu od 15 godina, što je, smatra njegov branitelj, za obranu nedovoljno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U veljači će izdržati dvije trećine kazne Odvjetnik će zatražiti prijevremeno puštanje Norca Slika nije dostupna Osuđen za teški zločin Josipović: Oduzimanje čina Norcu zakonito i moralno

'Problem je što riječki županijski sud niti jednom riječju nije obrazložio zašto je donio maksimalnu moguću objedinjenu kaznu od 15 godina niti se osvrnuo na niz olakotnih okolnosti koji su uzeti u obzir tijekom dvaju suđenja i određivanja pojedinačnih kazni', kazao je Nuić koji se žalio na odluku o objedinjavanju kazne.

Podsjeća da je na suđenju tzv. gospićkoj skupini utvrđeno da su zločini počinjeni u nametnutom ratu, pod stalnim napadima na Gospić, te da su kao olakotne okolnosti uzete hrabrost Norca, njegov zasluge u obrani tog grada, mladost i držanje na sudu. Norčev branitelj podsjeća i da je na drugom suđenju za zločine u Medačkom džepu utvrđen blaži oblik Norčeve krivnje, a to je nečinjenje, odnosno da nije kaznio počinitelje zločina.

>> Mesić: Norac je ubijao po nalogu iz Zagreba

Najavio je da će nakon odluke vrhovnog suda podnijeti i zahtjev za uvjetnim otpustom.'Taj zahtjev je moguć već nakon polovice odslužene kazne, a moj branjenik već je izdržao gotovo dvije trećine', kazao je. Norac je u zatvoru više od devet godina, od ožujka 2001. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene