Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je u Beogradu da nema zapreka da nakon završetka sudskog postupka u Hrvatskoj, jedan od optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, Bojan Gudurić, bude izručen Srbiji.


Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojom srbijanskom kolegicom, ministricom pravosuđa Snežanom Malović, Čolak je obrazložio razloge zbog kojih je bosanskohercegovačko pravosuđe izručilo Gudurića Hrvatskoj istaknuvši kao glavne razloge težinu kaznenog djela i činjenicu da je Hrvatska prije Srbije podnijela zahtjev za izručenje. ‘Djelo za koje se traži Gudurićevo izručenje u Hrvatsku je djelo za koje je zaprijećena mnogo teža kazna od one za koju je Gudurić osuđen u Srbiji i za šta ga traži Srbija’, rekao je Čolak istaknuvši kako je u ovakvim okolnostima veliko pitanje bi li Srbija izručila Gudurića Hrvatskoj s obzirom na njegovo srbijansko državljanstvo i nemogućnost izručenja vlastitih državljana.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik i dalje prijeti raspadom BiH, Amerikanci mu poslali jasnu poruku Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti''

>> VIDEO: Bojan Gudurić stigao u remetinečki zatvor

Čolak je također kazao kako je to učinjeno upravo jer nema prepreka da on potom bude predan srbijanskim pravosudnim organima. Srbija je početkom veljače uputila BiH molbu za izručenje Bojana Gudurića, jednog od optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, kako bi Gudurić u Srbiji izdržavao četverogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen pred sudom u Novom Sadu za više kaznenih djela. Gudurić je 1. veljače uhićen u Banjoj Luci na temelju međunarodnih tjeralica koje su za njim raspisale Srbija i Hrvatska, a danas je izručen Hrvatskoj gdje je u tijeku sudski postupak za ubojstvo Pukanića i Franjića. Gudurić je bio jedini optuženi za ubojstvo Pukanića i Franjića koji je bio u bijegu i predao se uoči suđenja za ta ubojstva, koje je započelo 3. veljače u Zagrebu. (Hina)