Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASILJE NE PRESTAJE

Raste broj žrtava obiteljskog nasilja: "Napadi su sve brutalniji..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Broj tih slučajeva iz godine u godinu raste, a zabrinjava porast naročito brutalnih oblika nasilja nad ženama.

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na žrtve zločina koji se dogodio tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskome sudu, a koji je za krvavi epilog imao tri ubijene i jednu teško ozlijeđenu ženu.

I dok nadležne institucije i udruge pokreću nove projekte kako bi prevenirali obiteljsko nasilje, broj tih slučajeva iz godine u godinu raste. I ne samo to, na području Splitsko-dalmatinske županije, primjerice, osim porasta broja slučajeva, sve su učestalije i prijave zbog naročito brutalnih oblika iživljavanja nad ženama i djecom.

Prošle godine na području Hrvatske evidentirano je čak 1330 žena – žrtava kaznenih djela iz domene obiteljskog nasilja. Prema policijskim statistikama, tih je djela prošle godine zabilježeno 1578, što je 39,2 % više u odnosu na 2019. godinu, dok je u prvih osam mjeseci 2021. godine bilo 992 žrtava (žena), što je za 14,7 % više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

"Kako bismo olakšali građanima prijavljivanje nasilja, osim uobičajenog telefonskog poziva za hitnu policijsku intervenciju na broj 192, nasilje je moguće prijaviti i online, anonimno putem aplikacije Red Button koja se nalazi na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova", poručuju iz MUP-a.

U policiji pojašnjavaju i kako su COVID-19 mjere koje su na snazi bile tijekom 2020. godine, a uključivale su samoizolaciju te ograničavanje fizičkih i socijalnih kontakata, u slučajevima narušene obiteljske dinamike, povećale rizik od nasilja nad ženama u obitelji, osobito zlostavljanja i nasilja prema ranjivim članovima obitelji: djeci, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom. Također, aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova i policije bile su usmjerene prema pozivanju građana, stručnjaka u institucijama i organizacijama civilnog društva na zajedničko djelovanje u zaštiti žrtava nasilja. 

Ove godine ubijeno je osam žena

"U prvih osam mjeseci 2021. godine evidentirano je ukupno 19 ubojstava u Republici Hrvatskoj od kojih je 8 počinjeno na štetu osoba ženskog spola. Također, od ukupnog broja ubojstva njih 9 je počinjeno na štetu bliske osobe i to 5 na štetu osoba ženskog spola (član zajedničkog kućanstva, 2 supruge, izvanbračna supruga i majka)", navode u MUP-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pritvoru je Trudnu nevjenčanu suprugu gurnuo niz stepenice, tukao i napadao: Kad se odselila, puškom prijetio i njezinoj obitelji

Voditeljica udruge Bijeli krug, koja se bavi pružanjem pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, Livija Plančić, za portal DNEVNIK.hr potvrdila je kako je na području Splitsko-dalmatinske županije (na kojem ta organizacija djeluje), u posljednje dvije godine zabilježen znatan porast prijava nasilja nad ženama i djecom.

''Žrtve, od kojih su to većinom žene, prijavljuju nam sve brutalnije slučajeve", kazala nam je Plančić te dodala kako su 2019. godine udruzi prijavljena 324 slučaja nasilja, 2020. godine taj se broj popeo na 553, a od početka ove godine do danas - zabilježeno je čak 507 prijava. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene