Obavijesti Video Pretražite Navigacija
61,9 posto više nego lani

Na zagrebačkim cestama prošle godine poginula 34 pješaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na cestama u Zagrebu i okolici u 2010. poginula su 34 pješaka, što je 13 pješaka više nego godinu ranije, a ozlijeđeno je njih 516 ili 86 manje nego u 2009..

Najviše pješaka, njih sedam, poginulo je u veljači prošle godine, dok u kolovozu nije bilo smrtnih slučajeva. Od ukupnog broja poginulih pješaka, najviše ih je bilo starijih od 60 godina (19 ili 55,9 posto), a od ukupno poginula 34 pješaka za nesreću je bilo odgovorno dvanaestero ili gotovo jedna trećina.

Pročitajte i ovo Policija na očevidu (Foto: PIXSELL/Hrvoje Jelavić ISTRAGA U TIJEKU Tragedija u Rijeci: Muškarac ležao na cesti, a onda ga pregazio i ubio pijani vozač Slika nije dostupna Zagreb: Zbog alkohola na cestama u 2007. poginulo 43 ljudi

Najmlađi poginuli pješak bio je 22-godišnji mladić, a poginuo je u Zagrebu na prilaznom kolniku skladišta Konzuma kod Zagrebačke avenije, gdje je na njega vožnjom unazad naletio teretni automobil.Najstariji poginuli pješak imao je 99 godina. Poginuo je na Bijeničkoj cesti u Zagrebu tako što je pri neopreznom prelasku kolnika na njega naletio osobni automobil.

Najčešći uzrok neprilagođena brzina

Na pješačkom prijelazu poginulo je devet pješaka, što je 26,5 posto od ukupnog broja poginulih. Kao najčešći uzroci prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci navedeni su vozačeva neprilagođena brzina (11 poginulih pješaka) te nekorištenje pješakog prijelaza (četiri poginula pješaka).

Zbog svega navedenog, u zagrebačkoj prometnoj policiji kao jedan od prioriteta ističu jači nadzor nad kretanjem pješaka te poštuju li vozači prednost pješaka u prometu. Pješake pozivaju da kolnik prelaze isključivo na obilježenom pješačkom prijelazu, a vozače da poštuju važeće propise, te osobito da brzinu kretanja prilagode uvjetima u prometu na cesti. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene