Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kobna noć u Beogradu

Misterij nestanka Mateja Periša: Pitanja na koja vjerojatno nikad nećemo doznati odgovor

Potraga za Matejem Perišem - 3
Potraga za Matejem Perišem - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Kamo je Matej Periš 31. prosinca išao, što se točno dogodilo u klubu, zašto je završio u vodi... Zasad se samo zna da se utopio, no u cijelom slučaju još je puno nerazjašnjenih okolnosti.

"Čekali smo vijest već pet mjeseci, željeli smo da bude sretna...", rekao je jučer Nenad Periš u potresnom iskazu za DNEVNIK.hr, brzo nakon što se saznalo da je u Dunavu pronađeno tijelo. Dob, odjeća, sat... Sve je upućivalo da se radi o Mateju Perišu

Danas je i službeno - iz Dunava izvučeno tijelo nestali je mladić iz Splita. Nade više nema. Četiri i pol mjeseca cijela regija pokušala je dokučiti što se u Beogradu dogodilo u noći na 31. prosinac 2021. i gdje je završio Matej.

Neka objašnjena već su stigla iz Beograda. Mladić je umro od utapanja. Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem. No u misteriju nestanka Mateja Periša još uvijek je više otvorenih pitanja nego odgovora.  

1. Koje su okolnosti pod kojima je umro?

Ni to što je utvrđeno da se Matej utopio ne govori o svim okolnostima pod kojima je nastupila smrt. 

"Primjerice, ako se i pronađu voda i alge kremenjašice u plućima, što ukazuje da je osoba za vrijeme utapanja bila živa, to ne znači da se nije radilo o nasilnoj smrti. Moglo se raditi i o nesretnom slučaju, samoubojstvu ili ubojstvu", objasnio je sinoć u Dnevniku Nove TV kriminalist Željko Cvrtila. Danas je srbijanska policija objavila da je po preliminarnim nalazima obdukcije "smrt nastupila nenasilno", ali nisu naveli ništa više od toga.

2. Zašto je Matej izašao iz kluba, i to u kratkim rukavima?

Matej je s prijateljima bio u klubu Gotik unutar kompleksa Beton hala na obali Save u Beogradu. Nešto prije dva sata u noći, Matej je izašao iz kluba. Nekoliko informacija provlačilo se tada po medijima, od prve, da je izašao van na WC, do toga da se udaljio zbog prijateljice koja je u to vrijeme također bila u Beogradu, a s kojom je vodio zadnji telefonski razgovor. Matej je izašao u traperici i majici s kratkim rukavima pa se pretpostavlja da se planirao brzo vratiti.

Potraga za Matejem Perišem - 3 Snimke nadzornih kamera - 2 Foto: DNEVNIK.hr

3. Zašto je trčao?

Na snimkama nadzornih kamera vidi se Matej koji oko 2 u noći trči ulicama Beograda. Iako su u srpskim medijima curile nagađanja da je društvo konzumiralo neku drogu, na snimkama ne djeluje dezorijentirano. Njegov otac odbacio je takvu mogućnost. U jednom trenutku, Matej je čak bez problema preskočio ogradu. Informaciju o drogama u javnost je pustio šef sindikata srpske policije, iako vjerojatno zna da se takvo što može pouzdano utvrditi samo toksikološkim pretragama.

4. Kamo je išao?

Sudeći po kratkoj majici, destinacija mu je mogla biti u blizini Gotika. No Periš je pokušao zaustaviti taksi. Je li mu trebao za neku ipak malo dulju destinaciju? Vozač ga je odbio jer je već imao zakazanu vožnju. Dalje je Matej nastavio na nogama.

5. Je li srpska policija reagirala na vrijeme?

Matej je nestao u noći na 31. prosinac. Prva informacija je bila da su prijatelji nestanak prijavili tek u 18 sati. Kasnije se doznalo da su u policiji bili u 10 sati ujutro, ali da su im policajci savjetovali da se raspitaju u beogradskim bolnicama

"Pa ako je to tako bilo, onda bi to bio propust policije. Policija je trebala reagirati odmah na dojavu jer nije mala stvar ako građanin Hrvatske nestane u Srbiji. Tu nema odlaganja, treba ići odmah. Ako su oni prijavili nestanak, policija će lakše pretražiti bolnice nego što će jedan Splićanin koji je možda prvi put u Beogradu", komentirao je tada iskusni zagrebački kriminalist Branko Lazarević

Također, ako se sumnjalo da je Matej mogao upasti u Savu, zašto su ronioci rijeku počeli pretraživati tek peti dan?

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić ČEKA SE POTVRDA Reporterka Dnevnika Nove TV iz Beograda: "Počeo je postupak DNK analize, provodit će se u više faza"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađeno tijelo Tenisice unosile zabunu tijekom potrage: Ovo je Matej Periš imao na sebi u trenutku nestanka

6. Što je s kamerama u klubu?

Nejasno je i što se te noći događalo u klubu za goste dubljeg džepa, kojem su mediji danima pokušali doznati vlasnika i koji se povezivalo s beogradskim krim miljeom. Pisalo se da je u klubu te večeri izbila tučnjava, ali da je tamo bilo i društvo iz Zadra. Dvije ekipe međusobno su se častile, ali je u nekom trenutku došlo i do incidenta jer su konobari pokušali naplatiti veći iznos. Reagirali su i zaštitari. Bilo je teorija po kojoj je Periš tražio bankomat jer im je ponestalo novca, a pričalo se i o tome da je u klubu slučajno uletio u drugi incident te da je od toga pobjegao iz zgrade. Srpskoj policiji tada se zamjerilo da se nije dovoljno istražilo što se te večeri dogodilo u klubu Gotik. Je li tamo bio okidač za njegov bijeg?

"I ove stvari koje izlaze poput droge, alkohola i eksplicitnih scena samo idu u smjeru diskreditacije tog nestalog mladića. I svim silama se trude ukloniti mogućnost da je bilo nekog nasilja u klubu Gotik", komentirao je 7. siječnja za Večernji list kriminalist Cvrtila. 

Sve informacije o pronalasku tijela Mateja Peiša čitajte OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene