Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deseti dan potrage

VIDEO Mateja traže i termovizijskim kamerama. Njegovi prijatelji nestanak prijavili ujutro, a u policiji im rekli da obiđu bolnice?

Nastavlja se potraga Matejem Perišem, 27-godišnjim mladićem iz Splita, koji je nestao u noći s 30. na 31. prosinca 2021. godine u Beogradu. Novog konkretnog traga ili jasnije naznake, barem kada je riječ o službenim informacijama, što se s njim dogodilo za sada još uvijek nema.

Uoči silvestarske noći u Beogradu se 27-godišnjem Mateju Perišu iz Splita izgubio svaki trag. Njegovi prijatelji prijavili su nestanak tek oko 16 sati kasnije.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo Marijana Franjić Potraga Jeste li je vidjeli? Četvrti dan traga se za ženom koja je nestala u Virovitici

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:29 Jutarnjem listu je potvrđeno da su mladići koji su bili u Beogradu u društvu s Matejem Perišem ipak bili u policiji 31. prosinca već u 10 sati ujutro. Navodno su im u policiji rekli da obiđu bolnice, piše Jutarnji list. 

21:14 Policija, ronioci i dronovi i dalje su u potrazi za Perišem. Aktivirane su i termovizijske kamere.

"Termovizijske kamere Mreže za opasnost Srbije aktivirane u pretrazi napuštenih objekata u sklopu potrage za nestalim Matejem Perišem iz Splita. Ove kamere koriste se u potrazi za osobom koja je živa u slučaju da se krije ili je zarobljena u nekom objektu", napisali su iz policije na Instagramu uz videosnimku pretrage.

16:34  Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, čija je 15-godišnja kći Tijana oteta i ubijena 2014. godine, sastao se s ocem nestalog Mateja Periša. Jurić je govorio o detaljima potrage, a kaže i kako su nerazjašnjene tri stvari. >>Opširnije

13:25 Objavljena je snimka iz kluba Gotik nastala u noći kada je nestao Matej Periš. Na snimci se ne vidi Matej, no vidi se kakva je atmosfera bila u njegovu okružju. >> Opširnije.

12:00 Matejev otac, Nenad Periš, za DNEVNIK.hr je kazao o njegovu sina nema novih informacija.

''Na žalost, nema novih informacija. Prema mojim saznanjima MUP Srbije nastavlja potragu i ja im se na tome zahvaljujem. Ostajem u Beogradu i strpljivo čekam vijest'', rekao nam je.

10:16 Igor Jurić, osnivač zaklade "Tijana Jurić" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu, u razgovoru za Blic u slučaju Matejeva nestanka istaknuo je dvije stvari koje smatra ključnima za potragu.

Jedna od njih je Matejev mobitel. ''Ono što je jako važno je gdje je zadnji put telefon lociran, gdje se isključio, na kojem mjestu je bazna stanica locirala telefon. Ako je to voda, onda ga ronioci lako mogu pronaći. Lokacija se daje na zadnje paljenje i gašenje telefona, a to nitko ne spominje. Što se događa sa telefonom? Zadnji razgovori i SMS-ovi se mogu skinuti. Sve to može biti ključ slučaja. Dakle, imamo dvije ključne stvari koje nitko ne spominje: snimku čovjeka koji pliva u rijeci i telefon'', kaže.

Kada je riječ o snimci nepoznate osobe koja pliva u rijeci, Jurić se pita tko je to uopće snimio i zašto je snimka objavljena. 

''Nekako je zapostavljna snimka u cijeloj priči, posebno onaj dio na kojem je osoba koja pliva u Savi. Ta snimka se tada pojavila, otac Nenad Periš je rekao da na dijelu snimke na kojem se vidi osoba koja pliva u rijeci nije njegov sin i od tada to kao da je zaboravljeno. Ne postavlja se ključno pitanje - tko je to snimao, a snimano je mobitelom, dok su ostali snimci s nadzornih kamera. Kada je to snimljeno i, na kraju krajeva, tko je ta osoba koja pliva u Savi? I zašto je to snimljeno? Kako se niko time nije 'pozabavio'', priča Jurić. 

Forenzičar analizirao slučaj

Forenzičar Časlav Ristić analizirao je nestanak Mateja Periša i potragu za njime koja ulazi u deseti dan. Ristić tvrdi da je uzrok Matejeva nestanka u restoranu, a ne kod rijeke. O potrazi za njih obaviješten je i Interpol.

U subotu je potraga za Matejem nastavljena, no u nešto manjem intenzitetu zbog loših vremenskih uvjeta. Fokus pretrage spustio se niz Dunav, do Pančeva.

Istražitelji nastoje posložiti slagalicu od zasad im dostupnih informacija oko toga što se događalo prije i nekoliko sati nakon što je Matej Periš izišao iz noćnog kluba "Gotik" u Beton hali, jednom od središta beogradskog noćnog života, gdje je bio s prijateljima u noći između 30. i 31. prosinca 2021.

U medijima u Hrvatskoj i Srbiji vrti se već danima niz nagađanja, pretpostavki i špekulacija, tim više jer službenih informacija je malo. No, srpska policija, za koju je Matejev otac Nenad Periš višekratno istaknuo da potragu vodi temeljito, profesionalno i stručno, a koja ima određena saznanja o nestanku mladića, od početka informacije želi dijeliti samo s ocem koji je poručio da ne odlazi bez Mateja iz Beograda.

Podršku mu pružaju i iz hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, čiji je čelni čovjek Hido Biščević potvrdio da je Matejev otac bio u hrvatskom veleposlanstvu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene