Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Željko Cvrtila

O PROPUSTIMA KOJI SU DOVELI DO PLJAČKE HOLDINGA "Očito su prioritet fontane"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pljačkaše koji su izveli drsku krađu u zgradi Holdinga, u centru Zagreba, policija još nije uhitila.

O okolnostima krađe, propustima u osiguranju objekta i drugim propustima, s kriminalistom Željkom Cvrtilom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Više je osoba napalo sirotu ženu na autobusnoj stanici u Zagrebu: Ukrali su joj ruksak Ilustracija napadnutog dostavljača hrane Jedan lakše ozlijeđen U Zagrebu dva napada na dostavljače hrane

Zašto se poslovnica javnog poduzeća u čijoj je blagajni nekoliko stotina tisuća kuna ne tretita kao financijska ustanova nego kao obična trgovina koju čuvaju nenaoružani zaštitari?

Mislim da se tu radi o pogrešci. Mislim da sukladno Zakonu o zaštiti novčarskih institucija je i ta institucija trebala biti svrstana u tu kategoriju i trebalo je poduzeti sve mjere koje zakon nalaže.

Zbog čega se u javnim poduzećima ne ulaže novac u sigurnost?

Ja sumnjam u dvije stvari. Prvo, sumnjam da uprava Holdinga i gradonačelnik nisu znali za stanje sigurnosti u ovom objektu pa i sličnim objektima gdje oni posluju s gotovim novcem, jer imaju eminentne stručnjake za sigurnost, koji su im to sigurno rekli. Druga stvar, sumnjam da Grad Zagreb nema novca, ali očito su prioriteti nešto drugo, ne znam, poput izgradnje fontana, a ne ulaganje u sigurnost građana Grada Zagreba i zaposlenika u institucijama Grada Zagreba, odnosno Holdinga.

Tko ovakvu pljačku može izvesti?

Teško je reći da li se radi o profesionalcima, da li su ti ljudi dugo u tom poslu, ali možemo sigurno reći da je to profesionalno izvedeno. Očito su oni pratili, a imali su vjerojatno i informaciju da se radi o velikoj količini novca, koja je slabo ili gotovo nikako zaštićena. Vjerojatno su oni i opservirali objekt ali imali i pripremljene resurse za bijeg s mjesta događaja.

To je jedna velika zgrada, ali nema niti jedne nadzorne kamere. Može li policija uopće pronaći počinitelje?

Da, već smo konstatirali da nema niza zaštitnih mjera, poput protuprovalnih alarmnih sredstava ili protuprepadnih. Isto tako, očito nema sefa, gdje bi se pohranjivala ta sredstva, koja ne bi smjela biti veća od nekakvog minimuma s kojim se može poslovati, tako nema niti kamera. Po zakonu su kamere svakako trebale biti vani. To je jedan veliki hendikep i jedna jako otežavajuća okolnost policiji da uđe u trag ovim počiniteljima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene