Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Krijumčario 175 kameleona vrijednih 150 000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso carinici su osujetili pokušaj krijumčarenja deset kornjača i čak 175 kameleona, vrijednih 150.000 eura, koje je iz Tajlanda u Hrvatsku u svojoj prtljazi prenio 25-godišnjih hrvatski državljanin, doznaje se danas u Ministarstvu kulture i zagrebačkoj policiji.

Krijumčar je otkriven u nedjelju, 1. travnja, kada je izašao iz zrakoplova kojim je doputovao iz Budimpešte. U razgovoru s policajcima i carinicima kazao je da je egzotične životinje kupio na tržnici u Bangkoku za oko 150 američkih dolara, no nije želio otkriti razlog ilegalnog uvoza.

Pročitajte i ovo Zračna luka u Münchenu Ovo nitko nije očekivao Carinici u zračnoj luci u nevjerici zbog onog što je umirovljenik imao u prtljagi: "Prijavio je samo 300 eura" Dan s mobilnim jedinicima - 4 Koriste brojne vještine Jedan dan s Carinskom upravom: Ovako otkrivaju krijumčare koji skrivaju drogu, duhan i migrante

Procjenjuje se da je tržišna vrijednost pronađenih životinja 150.000 eura.

Prilikom transporta sedam kameleona je uginulo, a 15 ih je u jako lošem stanju. Životinje su smještene u karantenu, a s obzirom na neadekvatan transport i loše stanje uzrokovano dehidracijom i nedostatkom hrane upitno je koliko će ih preživjeti, kažu u Ministarstvu kulture.

Prvim pregledom utvrđeno je da je riječ o zakonom zaštićenim vrstama kameleona (Calumma globifer i Calumma parsonii) te o strogo zaštićenim i rijetkim kornjačama Geochelone radiata.

Navedne vrste podliježu i odredbama Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES), kažu u Ministarstvu kulture.

Protiv 25-godišnjeg krijumčara vodi se carinski prekršajni postupak, a prekršajnu prijavu protiv njega podnijet će i Inspekcija zaštite prirode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene