Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Još četiri osobe svjedočile u slučaju ''riječke banke''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na riječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje šestorici optuženih za slučaj ''Riječka banka''.

Nakon dvomjesečne stanke na riječkom je Županijskom sudu danas nastavljeno suđenje za nezakonitosti kojima je bivša Riječka banka, u periodu od 1997. do 2002, oštećena za oko 97 milijuna dolara. Pred sudom su svjedočila još četirir djelatnika banke; Dinko Mance iz Sektora informatike, Nenad Bišćan iz Direkcije sistemske potpore te Tedi Kovačić i Davorka Herceg iz Odjela deviznih sredstava. Sutkinja Ika Šarić pročitala je njihove iskaze iz istražnog postupka, a tijekom današnje rasprave upućeno im je tek nekoliko pitanja.

Tedi Kovačić prisjetila se, "male panike" koja je u jesen 1998. nastala na hodnicima Odjela deviznih sredstava. Nije znala detalje događaja i točne iznose gubitaka, ali se sjeća da je Mirta Vlah, bivša voditeljica Odjela deviznih sredstava, nakon toga otišla k tadašnjem članu Uprave Borislavu Perožiću.

Suđenje će biti nastavljeno 10. srpnja, a 12. srpnja ponovno će biti određena stanka. Prvoga dana nastavka suđenja trebali bi, među ostalima, svjedočiti bivši guverner Hrvatske narodne banke Marko Škreb i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je u vrijeme otkrića gubitaka bio član Nadzornog odbora Riječke banke. Očekuje se i svjedočenje drugih bivših djelatnika te predstavnika tadašnjeg većinskog vlasnika Banke - Bayerische Landensbanke.

Gubitak Riječke banke od 97 milijuna dolara u javnosti je otkriven u ožujku 2002., kada je priveden bivši glavni diler Eduard Nodilo. Pokrenuta je istraga, svih šestero optuženih neko su vrijeme proveli u pritvoru, a zatim su pušteni da se brane sa slobode. Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu u ožujku 2003., ali ju je Sud vratio na doradu. U ponovno podignutoj optužnici u prosincu 2004. Odvjetništvo je u cijelosti ostalo pri prvotnim optužbama.

Prvooptuženi Nodilo optužen je za sklapanje štetnog ugovora i krivotvorenje službene isprave. Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić, te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnog ugovora, a Štokić i Perožić još i za zloporabu položaja i ovlasti.

U početku suđenja, 25. travnja ove godine, svi su se izjasnili da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Suđenje je počelo na temelju oko 60.000 stranica spisa koje je prikupilo riječko Županijsko državno odvjetništvo, među kojima je bio i nalaz sudskog vještaka Ranka Gavrilovića.

Mediji su u svibnju ove godine objavili, a Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu potvrdilo, da je Gavrilović u lipnju 2005. nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 8 mjeseci, radi sklapanja štetnog ugovora. Štedbanci, koja je protiv njega podignula kaznenu prijavu još 1999., dosuđen je imovinsko-pravni zahtjev od 3,6 milijuna kuna.

Gavrilović je nedavno razriješen dužnosti sudskog vještaka, pa novo vještačenje od kraja lipnja ove godine obavlja sudski vještak Ferdo Biloš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene