Nacionalni stožer civilne zaštite
Nacionalni stožer civilne zaštite Foto: Davorin Višnjić

Zbog pokušaja iznude Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Vilija Beroša na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora Boris Štitić (36), inače slovensko-hrvatski državljanin.


Riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima tri sudske presude zbog prevara te je uvjetno osuđivan, a ovom zadnjom presudom sud mu je naložio i plaćanje sudskih troškova od malo više od 10 tisuća kuna, u što su uključeni troškovi vještačenja, dolaska svjedoka na raspravu te paušal.

Drugostupanjsku odluku suda Štitić će dočekati na slobodi jer mu je nakon izrečene kazne ukinut istražni zatvor u kojem se nalazio od lanjskog listopada, a boravak iza rešetaka će mu biti uračunat u konačnu kaznu.

Iako je na početku suđenja odbacio krivnju, na kraju je ipak odlučio priznati svoje grijehe pravdajući sulude poteze nizom ograničenja zbog koronakrize i nemogućnošću da tijekom pandemije vidi svoje dijete koje živi s majkom u Sloveniji, iako su nekoliko tjedana prije slanja jezivih e-mailova proveli tjedne na moru.

Sud mu nije pronašao olakotne okolnosti, ali je kao otegotno ocijenjeno, između ostaloga, da je počinio tri kaznena djela pokušaja iznude na štetu osoba uključenih u borbu protiv pandemije te da je djela počinio na posebno odiozan način i bez ikakve empatije za druge, a odabrane žrtve je izložio visokom stresu prijeteći im pritom lišavanjem života, kako njih samih, tako i njihovih obitelji.

A muke po Štitića počele su nedugo nakon što je 30. rujna 2020. godine odaslao na e-mail adrese šefice Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" Markotić, šefa HZJZ-a Capaka i ministra zdravstva Beroša emailove sadržaja: “Pazite što i kako radite i odlučujete. Ako napravite grešku, Božić nećete dočekati živi.

Miroslav Škoro Škoro: ''Danas sam smijenio Peternela, a on mi je zaprijetio obračunom. Svoju odluku neću povući''

Nasilje, ilustracija Alkoholiziran ukućanima prijetio da će ih zapaliti: Noću benzinom polijevao kuću u kojoj je bila žena s dvoje malodobne djece

Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu hoćete li živjeti ili umrijeti". A iznos koji je tražio bio je 100.000 eura u kriptovaluti monero, uz koji je priložio link računa tzv. wallet adresu, prenosi Jutarnji list.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju