Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Arsenal oružja držao uz dječju sobu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U policijskoj akciji "Viking", kojom je u Zagrebu razbijena skupina koja je oružjem i eksplozivnim napravama opskrbljivala kriminalce u zapadnoj Europi, osumnjičeno je devet osoba.

Oružje koje su kriminalci prodavali bilo je namijenjeno obračunu kriminalnih skupina, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakav ulov Čistili obiteljsku kuću pa ostali u šoku! Odmah nazvali policiju Ilustracija Serija bombaških udara Stravičan teroristički napad u Meksiku, stradala i djeca: ''To je nešto što nikada prije nismo vidjeli ovdje''

Kriminalistička obrada pokazala je kako je u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini djelovala skupina koja oružjem i eksplozivnim napravama opskrbljuje kriminalne organizacije na području zapadne Europe, posebice Švedske.

Načelnik PU zagrebačke Marijan Tomurad izvijestio je na konferenciji kako je akcija trajala oko pola godine, a pokrenuta je nakon što je slovenska policija lani, 24. studenoga u Obrežju, u autobusu na redovitoj liniji Zagreb-Goeteborg pronašla eksplozivnu napravu. Tu je eksplozivnu napravu, kako je utvrđeno policijskom istragom, naručila jedna kriminalna organizacija iz švedskog grada Goeteborga.

Tomurad je najavio da će danas poslije podne u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda biti privedena četvorica osumnjičenih, među kojima i bivši specijalac MUP-a koji je sada u mirovini.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Stjepanu Šanteku, koji je zajedno s ostalima osumnjičen za izradbu i nabavljanje oružja te sredstava za počinjenje kaznenih djela kao i za rukovanje opće opasnim tvarima.

Uz četvoricu (M.Ć.T., Z.Č., S.Š., M.B.) koji će danas biti privedeni istražnom sucu još pet osoba je kazneno prijavljeno redovitim putem.

Načelnik PU zagrebačke Tomurad naglasio je kako se skupinu sumnjiči da je, među ostalim, izrađivala eksplozivne naprave koje je redovitom autobusnom linijom slala u Švedsku. Dodao je da nije riječ o oružju namijenjenom terorističkim napadima nego o oružju koje je služilo za razračunavanje među kriminalnim skupinama.

Naglasio je i kako je jedan od uhićenika oružje skrivao uz dječju sobu.

Policija je prekjučer u noćnim satima i jučer u Zagrebu uhitila ukupno 19 osoba, a u pretragama je, uz ostalo, pronađeno 20 litara raznih kemijskih supstanci za izradbu eksplozivnih naprava, četiri kilograma plastičnog i vojnog eksploziva, 32 puške, 25 pištolja, streljivo, 13 ručnih bombi, 261 metar detonirajućeg štapina, 138 detonatorskih kapisli, sedam raketa za ručni bacač i šest troblonskih mina.

Akciju "Viking" hrvatska je policija provela u suradnji s policijama Švedske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a u koordinaciji USKOK-a i Državnog odvjetništva RH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene