Općinsko državno odvjetništvu u Šibeniku podnijelo je žalbu na odluku Općinskog suda u Šibeniku da osumnjičene za napad na građane srpske nacionalnosti u kafiću u Uzdolju puste na slobodu.

Galerija


Tužiteljstvo je zatražilo da sud produži istražni zatvor za desetoricu napadača zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, priopćio je u ponedjeljak DORH. Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je 4. prosinca Općinskom sudu u Šibeniku optužnicu protiv petnaestorice hrvatskih državljana koji su 21. kolovoza u Uzdolju napali građane srpske nacionalnosti dok su u kafiću gledali utakmicu.

Vezani članci Policija, ilustracija Pokušaj ubojstva u Gračacu: 22-godišnjak nožem teško ozlijedio mladića (20) Policija u SAD-u, ilustracija Zapucao u ljude ispred noćnog kluba: U napadu u SAD-u najmanje dvoje ljudi ubijeno, petnaestero ozlijeđeno

Optužnica je podignuta protiv četvero 19-godišnjaka, dvojice 21-godišnjaka, četvero 23-godišnjaka, dvojice 25-godišnjaka, dvojice 29-godišnjaka i jednog 28-godišnjaka, i to zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja i kaznenih djela tjelesne ozljede.

Iako je tužiteljstvo nakon toga zatražilo produženje istražnog zatvora za desetoricu napadača, Općinski sud u Šibeniku odbio je taj prijedlog te im odredio mjere opreza zabrane posjećivanja određenih mjesta i obvezu redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu. U petak su tako iz istražnog zatvora puštena desetorica napadača, dok su ostali pušteni ranije.

Svih 15 napadača Općinsko državno odvjetništvo tereti da su 21. kolovoza ove godine oko 22:15, zajedno i dogovorno, s više osobnih automobila došli do ugostiteljskog objekta u Uzdolju znajući da se u njemu nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prijenos nogometne utakmice između klubova iz Srbije i Švicarske, i to s ciljem da se s njima obračunaju kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima nogometnog kluba iz Srbije.

Tereti ih se da su potom, svi maskirani fantomkama, majicama i maramama te s raznim drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom u rukama ušli u ugostiteljski objekt u kojem su bili vlasnica i osamnaest gostiju, među kojima i djeca, uz razne pogrdne riječi i psovke, razbijali inventar te daskama, štapovima i mačetom fizički nasrnuli na prisutne goste, a nakon toga se udaljili u nepoznatom pravcu.

Petero gostiju, među kojima i jedno dijete, zadobilo je tjelesne ozljede, a šteta počinjena vlasnici procjenjuje se na iznos od oko 25.000 kuna.