Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon konzultacija s DORH-om

Policija napad u Uzdolju okvalificirala kao kazneno djelo izazivanja nereda iz mržnje, počiniteljima prijeti i do pet godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibensko-kninska policija objavila je kako je napad u Uzdolju okvalificiran kao kazneno djelo izazivanja nereda.

''Nakon izvršenih konzultacija u Općinskom državnom odvjetništvu Šibenik, događaj od 21. kolovoza oko 22:30 u Uzdolju, okvalificiran je kao kazneno djelo izazivanje nereda, članak 324, stavak 2.'', priopćili su iz PU šibensko-kninske.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom

Navedeni članak s istaknutim stavkom glasi ovako:

"Tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili je dovelo do znatne imovinske štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Podsjetimo, pet osoba lakše je ozlijeđeno u srijedu navečer u Uzdolju kod Knina kada ih je nekoliko nepoznatih osoba napalo u kafiću. Poliicja traga za počiniteljima.

Slično se dogodilo i u mjestu Đevrske također na kninskom području, ali tamo nitko nije ozlijeđen. Radi se o mjestima s pretežno srpskim stanovništvom, pa su mnogi isticali da se radi o napadu na pripadnike manjine. Događaj je osudio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

''Kada se dogodi ovakvo djelo, koje je očito djelo za koje će oni koji su ga počinili odgovarati, prije svega na njega trebaju reagirati institucije države koje su za to zadužene. Ja kao predsjednik Vlade moram najprije imati činjenice, kompletno i jasno verificirane, politički sam osudio, nema nikavih dilema, kao i u ranijim slučajevima, i ja ću biti taj koji će određivati na koji način ćemo reagirati na određene stvari. To neće sigurno diktirati ni mediji niti neki drugi partneri", rekao je premijer.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić o ovom je napadu rekao da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

"I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu", rekao je Vučić. "Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji", dodao je

Po njegovim riječima, nevjerojatno je da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosprkoj agresiji, referirajući se na raspravu u Hrvatskoj oko navodnog dogovora Vučića s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović da ne koristi taj izraz.

"Fasciniran sam potrebom hrvatskih dužnosnika da pet milijuna puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji. Ništa ih ne razumijem, jer kada bismo govorili o međusobnim žrtvama to je neusporedivo, kako iz Prvog, tako osobito iz Drugog svjetskog rata. Da govorimo svakog dana o genocidu u Jasenovcu, zločinu u Glini i drugim mjestima nije korisno", smatra Vučić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene