Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Propao mu plan da traži izručenje Sloveniji.


Paravinja je rekao kako se ne protivi izručenju Hrvatskoj, no naglasio je kako je protiv izručenja Srbiji. Dragan Paravinja, koji je u sudnici bio bahat i manipulirao je, rekao je kako je razmišljao da zatraži izručenje Sloveniji u kojoj je 2007. godine već bio tražio politički azil. Međutim, uoči izjašnjavanja saznao je da Slovenija nije potpisnica Dublinske konvencije pa mu je time taj plan propao. U sudnici je ponovio da nije ubio Antoniju Bilić te i dalje tvrdi da je ta izjava iznuđena batinama u Banjoj Luci.

Vezani članci Slika nije dostupna Dragan Paravinja: 'Nisam ubio Antoniju Bilić, dokazi su mi podmetnuti' Slika nije dostupna Kosor: Poduzeti sve da Paravinja bude izručen Hrvatskoj

Na početku cijelog postupka kazao je također kako ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, no danas je izjavio i kako ima državljanstvo BiH te kako je 2002. godine imao vozačku dozvolu, osobnu iskaznicu i putovnicu izdanu u istočnom Sarajevu. Na izravno pitanje suca Gorana Radevića ima li državljanstvo, odgovorio je da nije mogao dobiti putovnicu ako državljanstva nema, a sa putovnicom BiH kaže, radio je u EU.

Obzirom da je pristao da se nastavi procedura koja je protiv njega pokrenuta u RH, sudac će uputiti zapisnik s današnjeg ročišta u Ministarstvo pravosuđa BiH, a ministar pravosuđa donijeti će krajnju odluku o njegovom izručenju.

Kako se Paravinja protivi izručenju Srbiji, sudac će uputiti slučaj na izvanraspravno rješenje, a oni će donijeti odluku i uputiti ju u Ministarstvo pravosuđa koje će zatim u konačnici odlučiti hoće li Paravinju biti izručen Srbiji ili Hrvatskoj.

Draganu Paravinji na današnjem ročištu, po prijedlogu BiH tužiteljstva, određen je ekstradicijski pritvor koji stupa na snagu onog trenutka kada mu se ukine pritvor u Sokcu. Ekstradicijski pritvor može trajati šest mjeseci od njegovog donošenja ili do okončanja postupka.

Policija i dalje traga za nestalom 17-godišnjom Antonijom Bilić. Dva su tjedna pretraživali okolna akumulacijska jezera te čak isušili Brljan no opustošeno muljevito jezersko dno svejedno nije dalo nadu u pronalazak djevojke koja je posljednji put viđena 7. lipnja na čikolskom mostu u Drnišu gdje je, stopirajući, ušla u kamion kojega je vozio u Srbiji osuđeni ubojica Dragan Paravinja.