Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka 20. svibnja

Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva"

Julian Assange
Julian Assange Foto: Afp
Konačna odluka o žalbi trebala bi biti donesena 20. svibnja, na ročištu na kojem će se odlučiti je li SAD zadovoljio tražene uvjete.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobio je u utorak priliku da nastavi svoju borbu protiv izručenja Sjedinjenim Državama nakon što je Visoki sud u Londonu rekao da SAD mora pružiti dodatna jamstva da se Assange može osloniti na Prvi amandman američkog Ustava u kojem se štiti sloboda govora. Dva suca na Visokom sudu u Londonu rekli su da će dati vladi Sjedinjenih Država tri tjedna da pruži jamstva da Assange neće biti oštećen na suđenju zbog svog australskog državljanstva te da neće biti osuđen na smrt, piše BBC.

Konačna odluka o žalbi trebala bi biti donesena 20. svibnja, na ročištu na kojem će se odlučiti je li SAD zadovoljio tražene uvjete.

"Ako se ta jamstva ne daju, tada će se dati dopuštenje za ulaganje žalbe, a potom će se održati žalbena rasprava", stoji u sažetku presude.

Pročitajte i ovo Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije Htio bi na listu Župan Koren na svečanost nije pozvao predsjednika jer želi da dođe - premijer

U slučaju da američka vlada ne da navedena jamstva, navodi se u odluci, Sud će prihvatiti žalbu Assangea. Odluka znači da Assange neće biti odmah izručen, ali su suci u odluci odbacili neke osnove zahtjeva za žalbu, uključujući Assangeove argumente da je kazneno gonjen zbog svojih političkih mišljenja.

Američki tužitelji traže da se Assangeu (52) sudi po 18 točaka zbog WikiLeaksovog objavljivanja tisuća dokumenata s oznakom tajnosti još 2010. godine. Assange je optužen da je u suradnji s obavještajnom analisticom američke vojske Chelsea Manning hakirao računalni sustav Pentagona i ukrao te objavio tajnu diplomatsku prepisku i vojne dokumente vezane za ratove u Iraku i Afganistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene