Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na koprivničkom Općinskom sudu 9. svibnja bit će izrečena presuda u tzv. aferi 'Kredit' u kojoj su zbog zajma od pet milijuna kuna koje je 'Podravka' isplatila koprivničkoj obućarskoj tvrtki 'Slogi' optuženi bivši 'Podravkini' čelnici Darko Marinac i Zdravko Šestak te bivši predsjednik uprave koprivničke obućarske tvrtke 'Sloge' Darko Šket.


Danas je završeno suđenje spomenutoj trojici. Bivši 'Podravkini' čelnici Šestak i Marinac optuženi su za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i nesavjesno gospodarsko poslovanje zbog zajma od pet milijuna kuna koje je 'Podravka' isplatila 'Slozi' znajući da je ta tvornica pred stečajem. Oni su sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na 'Slogine' nekretnine.

Po optužnici, oni su u početku travnja 2009. - Šket kao predsjednik uprave društva 'Sloga' d.d. (sada u stečaju), a Šestak kao predsjednik 'Podravkine' uprave i član NO 'Sloge', znajući da je 'Sloga' pred stečajem i da će svako opterećenje imovine smanjiti mogućnost namirenja njezinih vjerovnika, a kako bi naknadno osigurali povrat pet milijuna kuna zajma, sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnoga prava na 'Slogine' nekretnine. Time je umanjena vrijednost stečajne mase.

Vezani članci Kune Muškarac (68) na Facebooku zatražio kredit pa ga opelješili za 12.000 kuna, policija upozorava na prijevare Jandroković nakon glasanja na unutarstranačkim izborima u HDZ-u Jandroković o mogućem povećanju rata kredita: "Treba biti oprezan, država će sa svoje strane činiti sve da štiti interese i standard građana"

Uspio sam nagovoriti Šketa da preuzme vođenje 'Sloge', a na kraju se pokazalo da to i njemu i meni nije donijelo ništa dobrog, ispričao je Polančec

Na današnjoj raspravi svjedočili su predsjednik uprave 'Podravke' Miroslav Vitković i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Vitković je svjedočeći rekao da je Marinac, koji je 2007. bio na čelu 'Podravke', imao pravo bez znanja uprave odobriti zajam 'Slogi'. Zajam je odobren, ali, po Vitkovićevu mišljenju, nisu korišteni svi instrumenti zaštite naplate.

Naime, on smatra da je kreditiranje trebalo biti pokriveno hipotekom na 'Sloginu' imovinu te je rekao da 'Podravka' nije banka da bi plasirala zajmove. 'Kako to nije učinjeno te je 'Podravki' nevraćanjem zajma nanesena šteta, pokrenuli smo imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete od Marinca', rekao je Vitković.

>> Slučaj Podravka: Privedene četiri osobe

Damir Polančec rekao je kako je Vlada RH pokušala 'ozdraviti' 'Slogu', što je bilo uvjetovano prihvaćanjem plana restrukturiranja od Agencije za tržišno natjecanje. AZTN, kao nezavisno tijelo i produžena ruka Europske komisije, odobrio je plan restrukturiranja, ali je njegovu provedbu naknadna svjetska gospodarska kriza osudila na propast. Za 'Podravkino' potraživanje sredstava kredita Polančec je doznao poslije na jednom od sastanaka koji su inicirali predstavnici sindikata 'Sloge'.

Prilikom svjedočenja Damir Polančec je objašnjavao kako je Darko Šket, (danas stečajni upravitelj 'Peveca'), postavljen na čelo 'Sloge'. U užem izboru bili su Zdravko Dimač i Darko Šket.

'Uspio sam nagovoriti Šketa da preuzme vođenje 'Sloge', a na kraju se pokazalo da to i njemu i meni nije donijelo ništa dobrog', ispričao je Polančec i objasnio zašto se nije zauzeo za Dimača. 'Bio sam mišljenja kako on nije uspješan poslovni čovjek, a to me mišljenje sada košta Dimačevog svjedočenja u procesu koji se vodi protiv mene', rekao je Polančec.

Podravkin menadžer Zdravko Dimač, kao svjedok u aferi 'Spice', nedavno je Polančeca prijavio zbog navodnih prijetnja, a 11. travnja izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu odbilo je zahtjev USKOK-a da bivšeg potpredsjednika vlade ponovno pritvori zbog navodnog utjecaja na svjedoke u slučaju 'Podravka'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju