Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od zagađivača do eko vozila

Vraća se Trabant, ali električni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštitni znak komunističke Istočne Njemačke, legendarni Trabant, vraća se na velika vrata i to kao električni automobil, punih 20 godina nakon pada Berlinskog zida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ambiciozan plan Susjedi usvojili strategiju: Nakon 2030. nema registracije vozila na benzinski ili dizelski pogon Slika nije dostupna KLASIK Nevjerojatni automobili nastali iza željezne zavjese u Istočnoj Njemačkoj!

Grupa njemačkih tvrtki radi na razvoju novog Trabanta NT, tj. nove verzije najnepouzdanijeg i najneatraktivnijeg automobila ikad, a cilj im je napraviti prototip do poznatog Frankfurtskog sajma automobila koji se odražava u rujnu. Novi 'Trabi' bit će potpuna suprotnost starom koji je ostao zapamćen po plastičnoj karoseriji, ali i po motoru koji je stvarao nesnosnu buku i obilato zagađivao zrak štetnim plinovima.

'Trabant 21. stoljeća teško da može biti 'zeleniji'. Bit će to eklektrični automobil sa solarnim krovom, dizajnran za grad i manja putovanja. Unutra će biti ugrađena navigacija, mobilni telefon i iPod. To neće biti retro model već osvježavajuć i ekološki novitet', prenosi AFP riječi Ronalda Gerschewskija, čelnika IndiKara, istočnonjemačke auto tvrtke koja je bila proizvodila originalne Trabante.

A koliko bi moglo biti zanimanje za ovu novotariju možda pokazuje i podatak da je 2007., kada je na frankfurtskom sajmu prvi put spomenuta mogućnost reizdanja Trabanta, u anketi provedenoj na 11.500 ljudi njih čak 93 posto bilo za njegov povratak na auto scenu, a velik broj je kazao i kako bi bio spreman kupiti ga. Posljednji Trabant proizveden je 1991., 34 godine nakon što je u prodaju pušteno njih oko 3 milijuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene