Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad ga Juha zakuha

Bentley je najbrži na ledu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finac Juha Kankkunen provezao se u Bentley Continental Supersports kabrioletu po opasnoj smrznutoj površini Baltičkog mora uz obalu Finske i potjerao luksuzni kabriolet do nevjerojatnih 330 kilometara na sat (205 mph) i tako postavio novi brzinski rekord na ledu.

Baltičko more, koje zapljuskuje obale Skandinavskog poluotoka, Finske i zemalja sjeveroistočne Europe, tijekom zimskih mjeseci pretvara se u bijelu pustoš leda i snijega. Lokalni heroj Juha Kankkkunen, četverostruki WRC prvak (1986, 1987, 1991, 1993) i osvajač Dakar Rallyja 1988. godine, već dugo ima želju za postavljanjem novog brzinskog rekorda na ledu koji je bio postavljen davne 1995. godine u Bugattiju EB110 Supersport.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visoko-performansna limuzina koja dolazi iz Jaguara Slika nije dostupna Koliko košta posjedovanje i održavanje WRC automobila?

Brzi Finac već je pokušao osvojiti rekord od 322 km/h (200 mph) još 2007. 'Prošli put u Continental GT-u mi je stvarno za malo pobjegla ta magična brojka od 200 milja na sat. Kada sam čuo za Supersports, jednostavno sam morao ponovno krenuti u obaranje rekorda s dečkima iz Bentleya. Ovoga puta, s preko 600 KS, Quickshift prijenosom i sigurnosti koju pruža pogon na sva četiri kotača, Supersports kabriolet bio je savršen izbor za ponovni pokušaj obaranja rekorda', rekao je Kankkunen.

Englesko-finski tim napravio je vrlo malo preinaka na automobilu. Ugrađen je sigurnosni zaštitni kavez, Pirelli SottoZero II zimske gume dimenzija 275/40R20, a na stražnji odbojnik pričvršćen je padobran da se nađe kao dodatna pomoć u kočenju. Prednji i stražnji spojleri omogućili su optimalnu stabilnost pri velikim brzinama na ovoj prevrtljivoj površini. Uz to morali su pronaći način da svladaju razne izazove poput izuzetno niske temperature od čak -30 stupnjeva Celzijusa, iznenadnih snježnih oluja i potencijalno opasnih bočnih udara vjetra.

U skladu s Bentleyevom čvrstom posvećenošću ekološkim izvorima goriva, Kankkunenov Supersports kabriolet koristi E85 bio-etanol umjesto standardnog benzinskog goriva. Svi modeli u Continental liniji imaju mogućnost korištenja benzina, E85 bio-etanola ili kombinacije oba tipa goriva.

Novi rekord od 330,70 km/h izračun je prosječne brzine tijekom dva prolaska dužine 1000 metara u obrnutim smjerovima, dok su za precizno mjerenje brzine bili zaduženi pripadnici finske prometne policije koje je tada službeno potvrdio predstavnik Guinnessove knjige rekorda.

Novi predsjednik i izvršni direktor Bentleya, Wolfgang Dürheimer, rekao je sljedeće:
'Ovo postignuće proslaviti ćemo s vrlo posebnim i vrlo 'ekstremnim' Bentleyem, koji će ujedno biti i najjači model ikada s poznatim krilatim znakom B na haubi'.

Ovaj najekstremniji Bentley ikada proizvodit će se u limitiranoj seriji od samo 100 primjeraka, a službenu premijeru doživjet će na nadolazećem ženevskom auto salonu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene