Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki i praktični

VIDEO: Tri vladara Pick Up svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pick Up svijetom suvereno vladaju tri modela: Mitsubishi L200, Nissan Navara i Toyota Hilux.

Tako izgleda stanje na svjetskoj sceni dok je u Americi, domovini Pick-Up vozila situacija bitno drugačija. Najprodavaniji je ondje Fordov model F 150, koji je, ujedno, čak 23 godine bio najprodavaniji automobil u Americi. Jasno je i zašto. Američke su ceste izuzetno široke, parkirališta ogromna, a prostranstva highwaya protežu se uzduž i poprijeko Sjedinjenih Država. Uz to, Pick-Up je praktičan, bez problema se s njim može i na off-road te je jasno zašto je ondje postao omiljen. A Japanci su to shvatili prilično brzo. Agresivno su krenuli konkurirati Amerikancima, no Europljanima takva strategija nije bila zanimljiva. Sve do sada. Prvi je iskorak napravio Volkswagen, s modelom Amarok.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Samo ime zvuči jako dobro i već je time Volkswagen napravio dobar tržišni potez. Ime dolazi iz mitologije naroda Inuita i označava velikog, snažnog Vuka. A izgledom Amarok svakako na to asocira. Pomalo 'ljut' pogled nedvojbeno podsjeća na Golfa, Touarega i slične VW modele. Dakle, bez pretjeranog egzibicionizma i kičastih detalja. Kockasto, jednostavno ali i prilično efektno. Amarok će se u početku nuditi u verziji s dvostrukom kabinom dok jednostavniji 'Single Cab' stiže u prvoj polovici iduće godine. Double Cab je, dakle, dugačak 5,25 metara te nudi najveću površinu za prijevoz tereta u klasi.

Impresivna potrošnja za veliki automobil

Zasad je predviđen samo jedan motor, dizelski, koji iz dvije litre obujma isporučuje 163 konjske snage. Koristi common-rail sustav ubrizgavanja ali i dvije turbine koje već od 1.500 okretaja isporučuju 400 Nm okretnog momenta. Sredinom godine stiže i manji 122 konja snažni TDI no mišljenja smo kako je to ipak premalo za dvotonski Pick-Up koji je spreman natovariti još tonu i 150 kilograma tereta.

Bilo kako bilo, oba će se dizelaša isporučivati s manualnim šesterostupanjskim mjenjačem dok je potrošnja ovako velikog i nimalo aerodinamičnog stroja - impresivna. Model sa 122 konja i uključivim pogonom na sve kotače prosječno troši 7,6 litara, a jači tek dva decilitra više. Tako nam barem sugeriraju tvornički podaci pa jedva čekamo da te brojke provjerimo i na testu. Kako i priliči velikom Pick-Upu, ovdje je spremnik goriva od 80 litara, što bi onda trebalo biti dostatno za radijus veći od 1.000 kilometara.

Kupcima ponuđene tri razine opremljenosti

Ovisno o tržištu Amarok će se nuditi s tri pogonska koncepta. Stalni pogon na sve kotače ili pak uključivi 4x4, te pogon samo na stražnje kotače. Verzija sa stalnim pogonom koristi Torsen diferencijal koji snagu raspoređuje u omjeru 60 naprema 40 u korist stražnje osovine. Za sve je vrste pogona moguće naručiti i zatvarač diferencijala na stražnjoj osovini.

Uobičajeno kod Volkswagena, kupcima će se nuditi tri razine opremljenosti. Osnovni 'Robust' paket podrazumijeva ručno namještanje i otvaranje retrovizora i prozora. Branici, kvake i retrovizori ovdje neće biti lakirani. Za to će kupci morati odabrati Trendline razinu opreme dok je Highline, uobičajeno Volkswagenovo ime za najviši nivo opremljenosti.

Tovarni prostor je površine 2,52 kvadratna metra, odnosno 156 centimetara dug te 162 širok. Razmak između blatobrana iznosi 122 centimetra po čemu je Amarok prvi srednje veliki Pick-Up u koji poprečno stane i euro-paleta. Spomenuli smo nosivost od 1.150 kilograma dok će svima koji imaju potrebi vući prikolicu biti koristan podatak o 2,8 tone tereta koje Amarok može 'šlepati'. Prodaja prvog Volkswagenovog Pick-Upa već je krenula na američkom kontinentu dok u Europu Amarok stiže nakon lipnja. Proizvodit će se isključivo u pogonima u Argentini, a cijena zasad nije poznata. Računa se da će biti manja od 30.000 eura, a tada sigurno očekujemo i odgovor dosadašnjih vladara na europskom Pick-Upu teritoriju. Jer Volkswagen, u posljednje vrijeme, ne zna za poraze.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene