Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuništiv model

Idealni auto za vozače samuraje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Modeli japanske marke Subaru posebno su popularni u vlastitoj domovini ali i u SAD-u. I Europljani pri spomenu imena Subaru osjećaju svojevrsno strahopoštovanje, što zbog konjskim snagama nabijene tradicije 'samurai' ratnika Impreze, što zbog glasa da su modeli Subarua jednostavno neuništivi.

No budimo realni, velik dio poštovanja prema brendu Subaru datira iz prošlih vremena, a kakva je situacija danas provjeriti ćemo s novim Outbackom, u biti svojevrsnom crossover terenskom izvedbom Legacy karavana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovako izgleda beštija Nissan Juke-R Slika nije dostupna Osvježeni Renault Koleos crossover

Da Japanci ne spavaju, i ne namjeravaju živjeti na staroj slavi, svjedoči pogonski agregat ovog Outbacka. To je diesel, no ne bilo kakav, ovo je bokser – dizel. Jedini komercijalni motor ove koncepcije i dokaz da je Japancima tradicija ponekad važnija od svega.

Jer kako drugačije objasniti da se samo jedan proizvođač hvata u koštac s novom koncepcijom dok ostalih 30 velikih svjetskih igrača slijedi unaprijed zacrtan put na kojemu je sve već više-manje poznato.

Ipak, u pogledu rada i efikasnosti, bokser dizel, na sreću, nije postao egzotika. Motor je iznenađujuće uglađen, elastičan, miran i štedljiv, s dozom bokser zvuka i temperamenta koji će se svidjeti dinamičnije nastrojenim vozačima.

Dvolitreni motor snage 150 konja u kombinaciji s dobrim šesterostupanjskim mjenjačem, pokazuje se kao idealna mjera za Outback. Ubrzanje do 100 za manje od 10 sekundi na razini je snažnijeg i mnogo rastrošnijeg benzinca, dok je maksimalna brzina od 195 km/h nešto manja od očekivanja, no moraju se uzeti u obzir ne baš savršena aerodinamična svojstva ovog Crossovera.

Ne pretjerano maštovi dizajn

Potrošnja od 7,8 litara odličan je rezultat za veliki i 1.600 kilograma težak automobil s pogonom na sve kotače. Dizajn novog Outbacka: što drugo reći nego pravi Subaru. Ne previše maštovito, tipično Japanski, tipično Subaru.

Možda se sviđa ljubiteljima tradicionalnog japanskog dizajna, no drugi vjerojatno misle kako je Japancima hitno potrebo neko zvučnije pojačanje u dizajnerskom studiju.

Dizajn unutrašnjosti također nije previše maštovit. Završna obrade kod Subarua nikad nije bila problematična, ali tvrda plastika kvari dojam. Po tko zna koji put moramo ponoviti, tipični Subaru.

A kada je u pitanju vožnja teško je naći prostora za bilo kakve kritike. Outback je izuzetno udoban. Osim toga, pri agresivnijoj se vožnji ponaša znatno bolje nego što to očekujete od Crossovera. Izvan asfaltiranih površina Outback je također na svojem terenu, pogon na sve kotače funkcionira besprijekorno, bilo da se radi o mokroj podlozi, snijegu, zemlji ili kamenu.

Nekad davno smo Subaruu tepali kao japanskom odgovoru na europske premium proizvođače. Danas Japanci imaju druge premium marke, a Subaru se smjestio negdje u sredinu. Ne želi biti najjeftiniji, no očito ne teži niti samom vrhu.

Iako zapravo spadaju u istu klasu vozila, zaboravite usporedbe Outbacka s Audijem A6 Allroadom – to su sasvim dva različita automobila. Nijemac je puno profinjeniji, uglađeniji, luksuzniji. No to ne znači da je Japanac jeftin. 319 tisuća kuna je itekako ponosan iznos za ovakav automobil. Malo pretjerano, osim ako i vi  niste nepopravljivi samurai ratnik.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene