Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TDI Rabbit

I Golf 'zeca' za utrku ima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Golf TDI Rabbit oduševljava performansama, a njegov dizelaški motor se preporodili.

Izvana se razlike u odnosu na osnovni Golf prepoznaju po atraktivnim aluminijskim naplacima Atlanta, s gumama 205/55-16, zatamnjenim termoizolacijskim staklima, zatamnjenim prednjim i stražnjim svjetlima i crnom prednjom maskom. S tim diskretnim izmjenama Golf postaje atraktivniji, no njegove glavne prednosti ipak se kriju u kabini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Audi predstavio A4, A4 All-road i S4 Slika nije dostupna Bez rizika VIDEO: Sjajan i nakon 100.000 km

I dok će mnogi kritizirati prejednostavan, nimalo razigran dizajn, drugi će upravo to isticati kao pozitivnu osobinu iskusnog igrača u kompaktnoj klasi. Jer ovdje je sve na svom mjestu, idealno raspoređeno, na dohvat ruke i očiju, dakle, ergonomski savršeno. Dodajmo tome i obujmom prilično izdašne pretince, a ukupan dojam podižu i 'Rabbit' detalji, kožom presvučeni volan mjenjač te izvrsno profilirana i nadasve udobna sjedala, s vrlo korisnom potporom za kralježnicu.

Odlična zvučna izolacija

Sa svoja 4,2 metra, Golf je sada već postao jedan od manjih kompakata, no obzirom na taj detalj, ponuda prostora je jednostavno impresivna. Posebice na stražnjoj klupi i u prtljažniku. Konkurencija nudi osjetno veće vanjske gabarite ali, čudno, i manje unutarnje. Golf je iz malo centimetara inteligentno dobio mnogo mjesta.

Doista je užitak sjediti i voziti se u Golfu, jer je zvučna izolacija još jedna osobina s kojom se Nijemac može pohvaliti. Pa čak i u slučaju dizelskog motora, što ranije nije bio slučaj. Nakon što je pumpa, brizgaljka tehnologija, zamijenjena klasičnim common-railom, Golfov se TDI doslovce preporodio. Slikovito ćemo opisati kako većina suvozača nije mogla razaznati je li riječ o dizelašu ili benzincu.

Ispod 6 litara na 100 kilometara

Uz miran i tih rad, TDI i dalje ostaje vjeran prilično silovitom razvijanju snage. Istina, u slučaju našeg testnog primjerka, sa 90 konja, ne mogu se očekivati čuda, no tko nema prevelike zahtjeve, sa 180 km/h najveće brzine, bit će i više nego zadovoljan. Dapače, prezadovoljan obzirom na tipičnu štedljivost TDI motora. U našem slučaju, manje od 6 litara na 100 kilometara.

Sve to omogućuje i dobro proračunat mjenjač s pet brzina i, s danas vrlo popularnim, eko pokazivačem za promjenu brzina. Ovdje treba istaknuti i vrhunski odmjerene nožne komande, kvačilo je mekano ali iznimno precizno dok kočnica nudi vrhunski feed-back.

Niži za 15 centimetara

Rabbit je opremljen i posebnim sportskim ovjesom, s tvrđim amortizerima i karoserijom nižom za 15 milimetara. Uz 16-colne naplatke, naizgled previše, odnosno pretvrdo za hrvatske ceste, no nema govora o neudobnosti. Dapače, Golf iznimno fluidno guta neravnine, tračnice, šahtove i ostale maligne sindrome hrvatskih cesta, ne prenosi neugodne zvukove, a cijelo je vrijeme upravljiv i precizan u zavojima poput sportaša.

Dodajmo tome i direktan upravljač i ostaje nam samo zaključiti kako je Golf jednostavno mjerilo udobnosti i sportskog užitka u kompaktnoj klasi. Golf Rabbit TDI dostupan je po cijeni od 148 tisuća kuna. Dodamo li korisne dodatke, poput naslona za ruke, boljeg radija i putnog računala, te vizualni paket s retrovizorima i kvakama u boji, cijena raste za dodatne 3 tisuće.

U konačnici, i više nego prihvatljivo za automobil koji u apsolutno svim segmentima nudi mnogo ili pak najbolje u svojoj klasi.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene