Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plijeni pozornost

VIDEO i FOTO Kineski automobil oduševio Amere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Auto Show u Detroitu zapanjio je jedan kineski model. Riječ je o hibridnom vozilu, koje u sebi ima i akvarij s ribicama.

Autokompanija GAC Motors iz Guangzhoua u Kini ima novi koncept automobila kojeg su nazvali WitStar, a čim je prikazan na Detroit Auto Showu 2015. odmah je počeo plijeniti pozornost, kako posjetitelja, tako i medija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon limuzine i karavana stiže nam osvježeni coupe i kabriolet E-klase Slika nije dostupna Stiže Hyundai Veloster Turbo

Riječ je o električno-benzinskom hibridu, koji ima mogućnost i autonomne vožnje, čime se stavlja uz bok Teslinim modelima i Googleovom autonomnom vozilu, no ima jedan, očito bitan adut, koji ga ističe ispred ostalih. WitStar ima riblji akvarij na stražnjem sjedalu, na mjestu naslonjača za ruku. Zašto? Odgovor se nameće sam po sebi - da plijeni pažnju, a prema pozornosti koju dobiva, u tome i uspjeva.

WitStar je futuristički mješanac SUV tipa vozila, koji je napravljen na platformi limuzine. Njegov električni motor daje autonomiju od 100 kilometara vožnje (mizerno ako usporedimo s Teslinim X ili S modelom i njihovih oko 400 kilometara autonomije).

Kad "presuši" 13 kilovatna Li-ion baterija, tu je četverocilindrični benzinski motor zapremine jedne litre, koji onda povećava kretanje vozila na respektabilnih dodatnih 576 kilometara, prenosi Business Insider.

Kineska tehnologija autonomne vožnje u WitStaru je impresivna, jer podrazumjeva laserski radar, brzu CCD kameru, infracrvenu kameru te GPS. Svi podaci prikupljeni iz navedenih uređaja stvaraju 3D mapu okoline oko automobila u stvarnom vremenu, a koristit će se i za reguliranje funkcija vožnje poput ubrzanja, upravljanja i kočenja.

Na kraju valja spomenuti kako Kinezi nisu htjeli gurati mak na konac i koristiti prave ribice u akvariju, već je riječ o plastičnim ribicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene