Obavijesti Video Pretražite Navigacija
197 KS na Goodwoodu

Honda CR-Z Mugen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mugen Euro se bacio na tuniranje Honde CR-Z koja će službeni svjetski debi imati na prestižnom Goodwood Festival of Speed u srpnju ove godine. Sada je posao gotov te vam donosimo najnovije informacije.

Nazovite to logičnom pretpostavkom ili pustim sanjarenjem, ali otkad se na tržištu pojavila hibridna inačica Honda CR-Z hatchbacka, po netu pljušte izvještaji o dolasku jače verzije. CR-Z je sam po sebi više sportski nastrojen od većine hibrida, ali obzirom da su fanovi čekali novog nasljednika legendarne Honde CRX malo je reći da su svi ostali pomalo razočarani. Ali, eto nam spasa u obliku Mugena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 270 KS i 330 Nm Najbrutalniji serijski Peugeot postao stvarnost! Slika nije dostupna Bentley izbacio video prilog o EXP 9 F konceptu

Europski ogranak Hondine tuning kuće – Mugen, objavio je da će visoko-performansna inačica hibridne Honde CR-Z koristiti kompresor (umjesto turbine). S dodatkom kompresora, ukupna izlazna snaga 1.5-litrenog i-VTEC četverocilindraša koji sačinjava konvencionalnu komponentu pogonskog sklopa Hondinog IMA (Integrated Motor Assist) sustava porasla je za 50 posto, a u kombinaciji s električnom komponentom ukupna snaga zaustavlja se na brojci od 197 KS uz maksimalan okretni moment od 245 Nm. Informacije o ubrzanju i max brzini još nisu dostupne ali se spominje ubrzanje od 0 do 100 km/h od niskih 6 sekundi što je poboljšanje za više od 3 sekunde.

Mugen Euro za svoju je tuniranu inačicu hibridnog CR-Z razvio poseban Mugen iCF sustav koji se brine da svi elementi elektro-mehaničkog sustava rade potpuno usklađeno i da se snaga dostavlja glatko i ujednačeno.

'Htjeli smo iskoristiti prednost ranog okretnog momenta koju omogućava Hondin IMA električni motor, te postupno povećati okretni moment benzinske jedinice', rekao je Colin Whittamore iz tvrtke Mugen Euro. 'Kompresor i komplementarna elektronika omogućavaju nam da vrlo precizno podesimo IMA sustav za tu dodatnu snagu i okretni moment motora i spakiramo to u jedan vrlo jedinstven paket koji nudi glatko i moćno vozačko iskustvo'.

Osim spomenutih poboljšanja pod haubom, Mugen je uposlio svoje veliko iskustvo u moto-sportu i tuniranju Hondinih automobila za daljnji razvoj dinamičnosti šasije, što je postigao ugradnjom podesivih amortizera s 5 različitih podešenja sprijeda i straga, te je proširio trag kotača i smanjio ukupnu masu vozila na 1220 kg.

Veći kočioni diskovi i 4-klipna monoblok kočiona kliješta brinu se za potrebnu snagu kočenja dok su 17-inčni kovani aluminijski naplatci Mugen GP doprinijeli smanjenju mase vozila.

Još prošle godine CR-Z dobio je i estetski makeover u obliku Mugenovog aerodinamičkog paketa, točnije prednjih i stražnjih branika, pragova i stražnjeg krila na poklopcu prtljažnika.

Honda CR-Z Mugen zajednički je projekt britanskog ogranka Honde i tvrtke Mugen Euro – podružnice Hondinog dugogodišnjeg tuning partnera Mugena, koja se također nalazi u Velikoj Britaniji. Iako u Mugenu tvrde da ne planiraju serijsku proizvodnju osnaženog hibrida, tko zna što se može dogoditi ako potražnja bude dovoljno velika.

Još da dodamo da je sama Honda objavila informacije kako planira CR-Z varijantu bez hibridnog pogona. Točnije, u planu je CR-Z sa novim 1.6 litarskim četvorocilindričnim turbo benzincem koji će razvijati 160 KS, a u sportskoj CR-Z Type R varijanti okruglih 200 KS. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene