Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pionirska ideja

VIDEO: BMW preselio cestu u salon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ukoliko nikada niste bili na nekom od velikih svjetskih auto salona, onda niste vidjeli ništa'. To je rečenica koju ćete najčešće čuti od auto novinara ili posjetitelja takvih izložbi.

Da, zvuči pomalo prepotentno, no situacija je doista takva. Auto proizvođači ulažu ogroman trud ne bi li zabljesnuli u Frankfurtu, Ženevi ili pak Detroitu i Tokiju, jer na takvim salonima treba ostaviti trag. Na koncu, auto saloni su i napravljeni za publiku, odnosno kupce, pa im robu treba servirati na najatraktivniji način.

Pročitajte i ovo Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako Andrej Plenković u Virovitici komentirao aktualne teme Plenković o upadu policije u Ministarstvo kulture i kontroverzi oko Turudića: "Nismo mi veslo sisali ovdje osam godina"

A to se, po mnogima, najbolje čini u Frankfurtu. Naime, tamošnji velesajam Frankfurter Messe, jednostavno je ogroman i po tome prednjači u odnosu na ostale izložbene prostore. Dodajte tome tipičnu njemačku poslovnu kulturu te visoku razinu organizacijskog umijeća, i dobivate salon koji, barem jednom, treba vidjeti.

BMW napravio najbolji iskorak

Mercedes je, tradicionalno, ovdje fascinantan, no ove je godine takozvani breakthrough, odnosno najbolji iskorak , ipak pokazao BMW. Bavarci su se iz manje Agore premjestili u novu halu 11 i, jednostavno oduševili. Osim veličine štanda, ideje, dizajna te vizualnih i audio efekata, BMW je u halu unio i ono što nitko nije, pravu cestu s pravim automobilima. Ideja nije nova, ali je BMW ranije, zbog manjka prostora, nije mogao realizirati.

'Veliki element koji ovdje oblikuje prostor je tzv. cesta, koja će se aktivno koristiti i na kojoj ćemo, tijekom press konferencije, predstaviti 20-ak automobila i to upravo onako kako i želimo, u pokretu', rekao je Thomas Muderlak, manager za auto salone. Maketa je bila prvi korak važan za ostvarenje ideje. Uz cestu, na njoj su uključeni i ostali elementi. 'Drugi središnji element je Efficient Dynamics arena. I time dolazimo do glavne teme ovogodišnjeg BMW-ovog štanda. To je, naravno, Efficient Dynamics i sve ono što smo na tom polju proteklih godina napravili. Sve to pokazati ćemo ovdje u Efficient Dynamics areni. Sagradili smo i tribinu gdje će se gledatelji moći smjestiti i u 45-minutnom ritmu pratiti naš Show', pojasnio je Thomas Muderlak.

Gradnja počela još 12. kolovoza

Već u ovakvoj konceptnoj fazi, štand je djelovao prilično impresivno. Naravno, konstrukcija takvog zdanja zahtijeva vrhunske profesionalce za što su Bavarci angažirali berlinsku tvrtku Blue Scope. Gradnja je počela 12. kolovoza i trajala je četiri tjedana. Radilo se i danju i noću. Ukupno je bilo zaposleno čak pet stotina radnika koji su baratali sa 100 kilometara kabela i žica. Dovoljno da nekoliko puta okruže zagrebački velesajam. Sama cesta, kao središnji element izložbenog prostora, mjesto na kojemu će automobili prvi puta i voziti na jednoj izložbi, napravljena je od drveta. Konstrukcija je bila prilično zahtjevna, posebice jer je većinu trase bila nagnuta.

U trećoj fazi radova štand je već poprimio finalne konture. Dio radnika je bio zadužen isključivo za osvjetljenje i napajanje štanda, prilično velikog potrošača struje. Izložbeni je prostor osvjetljavalo čak 3.000 žarulja no one nisu trošile najviše struje. Više je energije bilo potrebno za ogromne LED zaslone, veličine 25 puta 5 metara. Probe su uključivale iluminaciju važnih dijelova štanda, a u ovoj je fazi prvi puta ispitana i drvena konstrukcija ceste.

Cestom vozila flota automobila

U završnoj fazi radova, 11. i 12. rujna, uslijedila je i generalna proba. Cestom je u nizu vozila cijela flota automobila. Kada je više vozila na cesti i na glavnoj pozornici, gdje je tijekom novinarskih dana predstavljeno nekoliko BMW-ovih svjetskih premijera, vrlo je važno održavati dobar tajming kako bi sve izgledalo savršeno. Na posebnom zapovjednom mostu, orkestrom na četiri kotača, dirigirao je prvi čovjek predstave.
Korištena je najsuvremenija komunikacijska oprema, a cijeli su štand pogonili pet terabajta snažni serveri.

Za projiciranje muzike, odnosno specijalnih zvučnih efekata koji su morali doslovno u stotinku pratiti kretnje automobila i igru svjetlosnih efekata, korištena su mega pojačala sa 176 izlaznih zvučnih kanala. Korištena je digitalna tehnologija čime je stvoren surround ugođaj maksimalne oštrine u 360 stupnjeva. Žao nam je što ipak nismo uspjeli dobiti podatak koliko je ukupno vijaka i matica utrošeno za izradu cijelog štanda. Zasigurno govorimo o desecima tisuća, a koliko ih je samo izgubljeno? Poznavajući Nijemce, malo.

No koliko je to sve stajalo, pitate se? Budimo ozbiljni, takve se stvari ne pitaju, ali nas je zanimalo mogu li zajedno auti u pokretu i zatvorena prostorija? 'Tijekom planiranja stalno smo razmišljali o problemu ispušnih plinova ovdje u hali ali, u biti, nitko nam nije stvarao probleme. Naravno, da smo to temeljito preispitali, a i naša vozila malo troše, što je svakako ovdje važno. Auti proizvode malu emisiju CO2, a hala je vrlo velika, pa je emisija CO2 koju proizvode automobili osjetno manja od one koju proizvode posjetitelji našeg štanda, tako da ispušni plinovi nisu predstavljali ozbiljan problem', pojasnio je Thomas Muderlak. Bili smo ondje i to možemo potvrditi. Što nas tek čeka za dvije godine.
 

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene