Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prihvaćanje odgovornosti'

Toyota će platiti 16.4 milijuna dolara kazne SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toyota je spremna platiti kaznu od 16.4 milijuna američkih dolara SAD-u jer nije na vrijeme obavijestila vladu o problemima papučica gasa.

Iznos ove odštete je najveći koji je američka vlada ikad odredila nekom proizvođaču automobila. Prema zakonu, proizvođači su obavezni obavijestiti vladu o potencijalnoj opasnosti u roku od pet radnih dana. Očekuje se da će Toyota platiti cijeli iznos unutar 30 dana da bi izbjegla sud s vladom, prenosi AP. Dužnosnik koji je dao te informacije htio je ostati anoniman. Rekao je da Toyota nije namjeravala priznati krivnju, ali suočava se s desecima ozlijeđenih i tužbama da je skrivila smrt nekoliko ljudi.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

S vladinog gledišta Toyotin pristanak znači i prihvaćanje odgovornosti za prešućivanje problema sa sigurnosti. Iz Toyote nisu komentirali odštetu. Otkad je objavljen iznos odštete Toyota je vagala mogućnosti. 'Kada pogledate utjecaj na Toyotin ugled, broj vozila koji je povučen te probleme koji su izazvani kod kupaca, jedino ispravno je da Toyota plati kaznu,' rekao je Dennis Virag, predsjednik tvrtke Automotive Consulting Group.

>> SAD traži 16,4 milijuna dolara kazne od Toyote

>> Novi sigurnosni problemi na 600.000 Toyotinih vozila

Vladini odvjetnici kažu da bi se Toyota mogla suočiti i s kaznama u iznosu od 13.8 milijardi dolara, odnosno 6.000 dolara za svako od 2.3 milijuna vozila koja su prodana s neispravnim papučicama. Još se utvrđuje da li je Toyota zakasnila s povlačenjem modela Venza u SAD-u nakon što je te automobile povukla u Kanadi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene