Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Subaru Advanced Tourer koncept – prilično opaki karavan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brend Subaru, poznat po svojim sportskim automobilima u Tokiju je predstavio novi konceptni karavan nazvan Advanced Tourer Concept.

Ovaj automobil osmišljen je kao sportski karavan nove generacije koji istovremeno pruža pohvalne vozne performanse i iskoristivost u svakodnevnoj vožnji a izgleda prilično opako. Advanced Tourer Concept predstavlja inovativan dizajn koji se rijetko viđa u ovoj karoserijskoj formi a itekako je promjena na bolje u odnosu na trenutno postojeći Outback model.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mali 'gradski autić' s 500 KS Ekstremni mali hatchback iz Audija Slika nije dostupna Fićo da ti pamet stane Fiat 500 Coupe Zagato

Subaru-ov logo ''Samopouzdanje u pokretu'' (Confidence in Motion) savršeno se odražava u vanjskom izgledu vozila. Advanced Tourer Concept istovremeno je dinamičan i elegantan i na prvi dojam obećava uzbudljivo vozačko iskustvo dok unutrašnjost automobila pruža iskoristivost i komfor vozila klase kompaktnih automobila. Fluidne bočne linije automobila i stražnja bočna stakla koja se strmoglavo spuštaju prema C stupu pomalo nalikuju i na coupe formu dok izgled stražnjeg kraja širokim proporcijama i istaknutim ispušnim cijevima jasno daje do znanja da se iza privlačne vanjštine krije prava sportska osobnost.

Sukladno novoj filozofiji Subaru brenda koja u središte svojih razmatranja stavlja čovjeka, svi putnici u vozilu mogu računati da će vožnja biti sigurna i udobna obzirom na kvalitetu opremljenosti putničkog prostora. Krov je kompletno izrađen od stakla što daje osjećaj prostranosti u kokpitu a razne površine prekrivene su materijalima poput drva i metala za luksuzniji ugođaj. Upravljač je također nešto vrlo posebno; s ugrađenim ekranom u isti vozač može pristupiti podacima poput zemljopisnih karata, televizije i Interneta. To sve zvuči sjajno, samo se nadamo da to neće raditi dok vozi!

Sve prisutniji trend u automobilističkoj industriji zahvatio je i Subaru te su se i oni odlučili na motor manje zapremnine. Pod poklopcem motora novog konceptnog karavana tako bi se trebao nalaziti motor manje zapremnine potpomognut sustavom izravnog ubrizgavanja i turbo punjenja. Ovo su glavna tehnološka rješenja na kojima Subaru planira graditi buduću proizvodnu strategiju. Unatoč manjoj zapremnini, spomenuti turbo motor nudi brzo i glatko ubrzanje uz znatno manju potrošnju goriva. Sustav izravnog ubrizgavanja ubrizgava potrebne količine goriva u cilindre motora u točno određeno vrijeme dok turbo punjač učinkovito dostavlja velike količine zraka u cilindre čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i emisija štetnih plinova novog 1.6-litrenog agregata u odnosu na postojeće 2.5-litrene i 2.0-litrene jedinice.

Još jedna tehnološka inovacija koja krasi novi Advanced Tourer koncept je i Lineartronic, mjenjač s kontinuiranim varijabilnim prijenosom (CVT). To je prvi poprečno postavljeni CVT mjenjač pokretan lancem koji će se ugrađivati u osobna vozila masovne proizvodnje s pogonom na sva četiri kotača. Kod ovog konkretnog konceptnog automobila, Lineartronic je dodatno uglađen kako bi se mogao nositi sa većom snagom turbo motora.

Subaru-ov originalan hibridni sustav razvijen je posebno s ciljem lakšeg usuglašavanja sa simetričnim pogonom na sva četiri kotača. U ovom slučaju korišten je jedan elektromotor radi svoje jednostavne strukture i male mase. Spomenuti sustav sadrži i EV (Electric Vehicle) način rada koji omogućava korištenje AWD sustava na način da se konvencionalan motor koristi samo kod paljenja automobila i vožnje pri manjim brzinama. Prilikom kočenja, motor preuzima funkciju generatora za mehanizam regeneracije/skladištenja kinetičke energije.

Subaru je koncept opremio i svojim naprednim pomoćnim sustavom zvanim EyeSight koji je predstavljen još u svibnju 2010. godine a do danas je dodatno unaprijeđen. Ovaj sustav temelji se na radu kamera čije se polje znatno proširilo u širinu i dubinu a isti pomaže vozaču da ima bolji pregled svoje okoline.

Prema onome što vidimo iskreno se nadamo da će novi Subaru karavan uskoro preći u fazu serijske proizvodnje jer doista izgleda fantastično.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene