Brend Subaru, poznat po svojim sportskim automobilima u Tokiju je predstavio novi konceptni karavan nazvan Advanced Tourer Concept.


Ovaj automobil osmišljen je kao sportski karavan nove generacije koji istovremeno pruža pohvalne vozne performanse i iskoristivost u svakodnevnoj vožnji a izgleda prilično opako. Advanced Tourer Concept predstavlja inovativan dizajn koji se rijetko viđa u ovoj karoserijskoj formi a itekako je promjena na bolje u odnosu na trenutno postojeći Outback model.

Subaru-ov logo ''Samopouzdanje u pokretu'' (Confidence in Motion) savršeno se odražava u vanjskom izgledu vozila. Advanced Tourer Concept istovremeno je dinamičan i elegantan i na prvi dojam obećava uzbudljivo vozačko iskustvo dok unutrašnjost automobila pruža iskoristivost i komfor vozila klase kompaktnih automobila. Fluidne bočne linije automobila i stražnja bočna stakla koja se strmoglavo spuštaju prema C stupu pomalo nalikuju i na coupe formu dok izgled stražnjeg kraja širokim proporcijama i istaknutim ispušnim cijevima jasno daje do znanja da se iza privlačne vanjštine krije prava sportska osobnost.

Vezani članci Slika nije dostupna Ekstremni mali hatchback iz Audija Slika nije dostupna Fiat 500 Coupe Zagato

Sukladno novoj filozofiji Subaru brenda koja u središte svojih razmatranja stavlja čovjeka, svi putnici u vozilu mogu računati da će vožnja biti sigurna i udobna obzirom na kvalitetu opremljenosti putničkog prostora. Krov je kompletno izrađen od stakla što daje osjećaj prostranosti u kokpitu a razne površine prekrivene su materijalima poput drva i metala za luksuzniji ugođaj. Upravljač je također nešto vrlo posebno; s ugrađenim ekranom u isti vozač može pristupiti podacima poput zemljopisnih karata, televizije i Interneta. To sve zvuči sjajno, samo se nadamo da to neće raditi dok vozi!

Sve prisutniji trend u automobilističkoj industriji zahvatio je i Subaru te su se i oni odlučili na motor manje zapremnine. Pod poklopcem motora novog konceptnog karavana tako bi se trebao nalaziti motor manje zapremnine potpomognut sustavom izravnog ubrizgavanja i turbo punjenja. Ovo su glavna tehnološka rješenja na kojima Subaru planira graditi buduću proizvodnu strategiju. Unatoč manjoj zapremnini, spomenuti turbo motor nudi brzo i glatko ubrzanje uz znatno manju potrošnju goriva. Sustav izravnog ubrizgavanja ubrizgava potrebne količine goriva u cilindre motora u točno određeno vrijeme dok turbo punjač učinkovito dostavlja velike količine zraka u cilindre čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i emisija štetnih plinova novog 1.6-litrenog agregata u odnosu na postojeće 2.5-litrene i 2.0-litrene jedinice.

Još jedna tehnološka inovacija koja krasi novi Advanced Tourer koncept je i Lineartronic, mjenjač s kontinuiranim varijabilnim prijenosom (CVT). To je prvi poprečno postavljeni CVT mjenjač pokretan lancem koji će se ugrađivati u osobna vozila masovne proizvodnje s pogonom na sva četiri kotača. Kod ovog konkretnog konceptnog automobila, Lineartronic je dodatno uglađen kako bi se mogao nositi sa većom snagom turbo motora.

Subaru-ov originalan hibridni sustav razvijen je posebno s ciljem lakšeg usuglašavanja sa simetričnim pogonom na sva četiri kotača. U ovom slučaju korišten je jedan elektromotor radi svoje jednostavne strukture i male mase. Spomenuti sustav sadrži i EV (Electric Vehicle) način rada koji omogućava korištenje AWD sustava na način da se konvencionalan motor koristi samo kod paljenja automobila i vožnje pri manjim brzinama. Prilikom kočenja, motor preuzima funkciju generatora za mehanizam regeneracije/skladištenja kinetičke energije.

Subaru je koncept opremio i svojim naprednim pomoćnim sustavom zvanim EyeSight koji je predstavljen još u svibnju 2010. godine a do danas je dodatno unaprijeđen. Ovaj sustav temelji se na radu kamera čije se polje znatno proširilo u širinu i dubinu a isti pomaže vozaču da ima bolji pregled svoje okoline.

Prema onome što vidimo iskreno se nadamo da će novi Subaru karavan uskoro preći u fazu serijske proizvodnje jer doista izgleda fantastično.