Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fićo da ti pamet stane

Fiat 500 Coupe Zagato

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fiat je na ženevskom auto salonu predstavio mnoštvo koncepata međutim najzanimljiviji definitivno je bio Fiat 500 Coupe Zagato. Koncept karakterizira specifičan 'double-bubble' krov, koji je ujedno i zaštitni znak ove dizajnerske tvrtke.

Fiat 500 Coupé Zagat – puno je ime konceptnog automobila koji je djelo jednog od najpoznatijih imena u automobilističkom dizajnu u svijetu, uz malu pomoć Fiatovog Centro Stilea, a koje je bolje mjesto za službenu premijeru od Međunarodnog auto salona u Ženevi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova Panamera u ponudi – GTS Slika nije dostupna Punto EVO Abarth u 'esseesse' ruhu

Sparkiran na Fiatovom štandu, prototip se izdvojio od mase po svom vijugavom, ali izražajno sportskom i modernom obliku koji je naime inspiriran svojim imenjakom i prethodnikom iz 1950-ih godina. Stari Zagato po vanjskom se izgledu potpuno razlikovao od standardnog modela, dizajneri su pri radu na modernom izdanju željeli staviti naglasak na siluetu Fiata 500, koji je sam po sebi sličan coupeu unatoč malim dimenzijama, čime je također dobio još dinamičniji izgled koji će privuči nešto agresivnije vozače.

K tomu, krovište je u tipičnoj Zagato maniri (tzv. double-bubble krov) s padajućim linijama kojima se nije naštetilo komforu u unutrašnjosti automobila (iako sumnjamo da će se osoba prosječne visine ugodno osjećati na stražnjim sjedalima).

Konceptni automobil zadržao je 2+2 konfiguraciju sjedala uz iste kompaktne dimenzije standardnog modela, točnije 355 cm dužine, 163 cm širine i 140 cm visine dok je međuosovinski razmak 230 cm.

Jasno je da se radi o zaista kompaktnom automobilu, međutim mnoge će iznenaditi da se pod haubom krije revolucionarni TwinAir agregat s turbo punjačem i 105 KS koji će se pobrinuti da vozačko iskustvo bude sve osim prosječnog dok istovremeno u korak slijedi filozofiju 'downsizinga', drugim riječima izvrsne performanse popraćene značajnim smanjenjem potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.

Novi TwinAir motor sa 105 KS još se nije imao prilike pokazati u jednom od Fiatovih modela, stoga su čelnici u Fiatu pomislili da je ovo izvrsna prilika da novi agregat smjeste u manje sportske automobile što dokazuje podatak o visokom okretnom momentu od max. 155 Nm pri 2.500 o/min i apsolutnom svjetskom rekordu za dvocilindraše što se tiče ukupne snage, a emisija štetnih plinova je smanjena na stvarno malih 95 g/km.

Fiat 500 Coupe Zagato dizajniran je ponajprije za mlađu mušku populaciju koja voli nešto dinamičniju vožnju međutim automobil će se jednako dopasti i ženama, pogotovo zbog bjesomučnih napora uloženih u pronalaženje stilističkih rješenja i prateći svjetske trendove u korištenju boja i tkanina. Rezultat je 'Pop Yellow' boja karoserije koja se nanosi u tri sloja i ima specifičan bijeli odsjaj i tako dodatno naglašava linije automobila i daje gradskom mališanu moderan izgled.

Ista količina pažnje pridana je interijeru što se očituje u obliku sjedala inspiriranom tradicionalnim sportskim sjedalima i high-tech materijalima u kombinaciji s izuzetno mekom brušenom kožom u žutoj boji i glatkom kožom u crnoj boji. Izražajan sportski karakter automobila vidljiv je i na upravljaču koji je također presvučen u kožu s kontrastnim prošivima u žutoj boji.

U skladu sa svojim sportskim duhom, Fiat 500 Coupe Zagato krase kromirani detalji iznutra i izvana. 17-inčni 'Chrome Shadow' naplatci s posve novim dizajnom s dvostrukim krakovima i sintetičkim umetcima (tvrtke APP-TECH) omotani su u gume dimenzija 205/40 R17 a iza se kriju perforirani kočioni diskovi.

Fiat 500 Coupe Zagato izgleda zaista privlačno i u tome je dosljedan povijesti Fiata i misiji talijanskog proizvođača: proizvoditi automobile koje odlikuje originalan stil, napredna tehnologija koja je dostupna svima i dosjetljiva rješenja koja pojednostavljuju i poboljšavaju osjećaj vožnje. Tome u prilog ide podatak da konceptni model kao i standardni Fiat 500 modeli ima tzv. my port, praktično multimedijsko sučelje na komandnoj ploči koje omogućava spajanje s pametnim telefonima i spajanje na internet te korištenje satelitske navigacije.

Prema čelnicima iz Fiata, 500 Coupe Zagato dobio je zeleno svjetlo za proizvodnju u Meksiku te u vrlo malom broju u Europi. Za sada nema informacija o cijeni a nadamo se da će Zagi doći i kod nas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene