Neprilagođena brzina u većini slučajeva je glavni uzrok svake prometne problematike s kojom se vozači moraju suočiti, otkrivamo kako postati što savjesniji sudionik u prometu...


Bez obzira koliko god bili uvjereni da su naše ceste sigurne, taj faktor ništa ne znači ako se kao vozači ne pridržavamo pravila koji garantiraju ugodno putovanje i dolazak na željenu lokaciju. Razina odgovornosti vozača pokušava se u najvećoj mjeri kroz različite policijske akcije učiniti djelotvornima. Sve češće stoga čujemo kako naša policija, kao i ona širom Europe provodi tjednu ili vikend akciju ''Brzina'', koje u fokus stavljaju kontrolu brzine kretanja sudionika u prometu.

Za upravljačem ste samo vi tvorci vlastite sigurnosti, a vožnja daleko iznad ograničenja, ukazuje samo na jedno – svoj život ne cijenite očito dovoljno.

Istraživanje je otkrilo, smanjene brzine znači mali broj sudara ili ako se i dogodi, on se rezultira samo kroz zbrajanje materijalne štete. Primjera radi, istraživanje je otkrilo kako ukupna brzina smanjenja samo 2 km/h rezultira u prosjeku smanjenju ishoda sudara 5%.

No, vožnja unutar propisane brzine nije uvijek garancija potpune sigurnosti u prometu. Moramo se pobrinuti i za druge važne elemente, poput primjerice držanja dovoljnog razmaka od vozila ispred nas. Također, pobrinite se da vam vozilo uvijek bude tehnički ispravno. Takvi detalji donose sigurnost i za nas, kao i za sve ostale vozače na sve zatrpanijim prometnicama. Ne zaboravimo pri tome i financijsku stranu, kućni budžet poprilično bi se mogao uzdrmati jednom nepotrebnom kaznom i potrošnjom.

Savjeti kako voziti u propisanim normama:
Uvijek krenite na vrijeme. Svako kašnjenje izaziva u našim glavama žurbu, a to rezultira stalnim prekoračenjem ograničenja.

Stalno promatrajte znakove ograničenja brzine
i pratite svaki idući kojem idete u susret. To bi kod vas trebalo izazvati samokontrolu i opčinjenost propisanim brzinama.

Promatrajte brzinomjer
često tako da uvijek znate svoju brzinu.

U vožnji se svako malo zapitajte, je li moja brzina dozvoljena i sigurna?
Uostalom, ograničenje brzine je upravo to - granica, a ne cilj, a bit će uvjeta na cesti kada ćete se osjećati mnogo sigurnijim u vožnji ispod granice.

Vezani članci USKOK nije tražio istražni zatvor za Posavca i Kovača MUP objavio za što tereti Kovača i policajca osumnjičenog da mu je pomogao lažirati prijetnje, policajac udaljen iz službe Željko Kruneš - 1 Bivši šef krim-policije dobio otkaz: "Rekao je da će im zabiti slamku u vratnu žilu, krvi se napiti i nositi je oko vrata u bočici"