Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postoji mnogo pametnih načina kako uštedjeti gorivo, ali neke teorije koje su ušle u široku primjenu samo su mit i njima se ne smanjuje potrošnja.


Kupovanje goriva rano ujutro

Vezani članci Nova hrvatska poštanska marka - Drvo svijeta - 1 Stari hrvatski mit o strukturi svemira širi se svijetom: ''Sve živo ovisi o dva gospodara i njihovoj ravnoteži'' Gužve na benzinskim postajama, ilustracija Cijene goriva i do 20 kuna po litri? Hrvatski naftni stručnjak: "Ne bih to isključio"

Gorivo je gušće na nižim temperaturama, tako da ova teorija počiva na tome ako spremnik napunite rano ujutro dok je još uvijek vani hladno, dobit ćete više za svoj novac. Gorivo kupljeno hladno, 'rastegnut' će se tako da ćete za litru koji ste kupili ujutro imati malo više od litre kako temperatura tijekom dana raste. Međutim, gorivo se na benzinskim postajama nalazi u podzemnim spremnicima, gdje temperatura varira mnogo manje nego na površini. U skladu s tim, bit će veoma malo, do nikakve razlike u gustoći goriva kupujete li ga ujutro ili navečer, piše Main Street.

Međutim, spremnik možda i ne bilo naodmet napuniti ujutro s obzirom na to da se cijene, kada dolazi do njihove promjene, mijenjaju od ponoći.

>> Nema kraja: Od utorka nas čeka novo poskupljenje goriva

Prenapuhane gume

Da, istina je, ako gume nisu dovoljno napuhane to može dovesti do veće potrošnje, tako da osigurajte da su vam gume propisno napuhane za efikasnije korištenje goriva i sigurnosnih razloga. Ali neki su ljudi to odveli u drugu krajnost, tako što gume napušu i više nego je to preporučljivo. Od prenapuhivanje guma nema nikakve koristi.

Isključiti klima uređaj i spustiti prozore

Teorija u ovoj preporuci leži u tome da uključen klima uređaj troši energiju motora, a da spuštanje prozora smanjuje teret. Prema tome, tijekom toplih dana trebali biste isključiti klimu i spustiti prozore kako bi efikasnije koristili gorivo po prijeđenoj kilometraži. Nažalost, u tome ima malo istine. Testiranje iz 2005. godine otkrilo je kako je potrošnja goriva bila ista bez obzira koja se metoda koristi za rashlađivanje unutrašnjosti vozila. Ako je vani vruće, ne morate se suzdržavati u korištenju klime.

Ostavite stražnja vrata spuštena

Ovo vjerojatno više vrijedi za Amerikance koji puno više od nas voze pickupove. Mnogi vozači ostavit će spuštena stražnja vrata 'pickup trucka', jer će uzdignuta 'povući' zrak koji struji preko vozila, ponašajući se kao plovilo koje povećava težinu i zbog toga se troši više goriva. Međutim, emisija Discovery Channela MythBusters (Razbijači Mitova) testirala je ovu teoriju i testirala je ponovno, te je otkriveno je da je potrošnja goriva zapravo manja s podignutim vratima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju