Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ovo su zvijezde Frankfurt Motor Showa, ali 1983. godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za ovogodišnji Frankfurt Motor Show organizacijski odbor dosjetio se nečeg doista posebnog. Pokazali su svijetu automobile koji su premijerno predstavljeni upravo na Frankfurt Motor Showu prije 30 godina.

Frankfurt Motor Show već je desetljećima jedno od najvažnijih događanja u svijetu automobilske industrije. Ovdje se predstavljaju najnoviji koncepti i novi serijski modeli, najinovativnije nove tehnologije i novi smjerovi dizajna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobar stari Land Cruiser zategnuo bore Slika nije dostupna Zaustavite sve što radite i pogledajte – ovo je novi BMW M4

Za ovogodišnji Frankfurt Motor Show organizacijski odbor dosjetio se nečeg doista posebnog. Naime, organizatori ovog, možda najviše cijenjenog, međunarodnog auto salona u svijetu upriličili su izložbu automobila koji su premijerno predstavljeni upravo na Frankfurt Motor Showu prije 30 godina, davne 1983., kada su izašli filmovi poput Ratova zvijezda VI, Scarfacea, Supermana III, James Bondovog Nikad ne reci nikad itd.

Osamdesete su bile vrlo posebno vrijeme u modernoj povijesti, kako u glazbi, filmu i modi tako i u automobilskoj industriji, a posebice za ljubitelje njemačkih automobila. Neki od modela koji su tih godina bili noviteti na tržištu danas i dalje uživaju ikonski status i daleko su od toga da postanu zaboravljeni.

Izložba je nazvana ''The stars of 1983 – where are they now'' /Zvijezde 1983. – gdje su sada/, a prikazuje najvažnije modele koji su te godine premijerno predstavljeni na ovom međunarodnom auto salonu. Te godine predstavljeni su neki legendarni modeli poput VW Golfa druge generacije, Mercedesa 190 ili BMW-a 524td, ali i performansni modeli kao što su BMW M635 Csi te Audi Sport Quattro.

Porsche je te '83. javnosti predstavio svoju dizajnersku studiju 959 modela. Ideja za Porscheov 959 model rodila se upravo 1983. kada je njemački brend predstavio tzv. Gruppe B prototip na Frankfurt Motor Showu a već 1987. izbacili su serijski proizvodni 959 model.

Ford je te godine predstavio Ford Sierra XR4i model. XR4i predstavljen je 1983. kao performansna verzija novo-predstavljene Sierre s novim dizajnom i 2.8-litrenim V6 motorom iz Caprija. Na izložbi su također predstavljeni i automobili kao što su Opel Kapitan L iz 1963. i Opel Calibra Ecotec V6 iz 1993.

►►►   Donosimo vam pogled na automobile budućnosti

Neki proizvođači i sami su odlučili odati počast nekim od svojih modela koji ove godine slave 30. rođendan predstavljanjem njihovih novih interpretacija. Tako je npr, Opel odlučio predstaviti Monza Concept u čast Monza GSE modela iz 1983. dok je Audi predstavio svoj Audi Sport Quattro Concept u spomen istoimenog izvornika iz '84.

Svi ti 30-godišnjaci, osim naravno koncepta, danas se mogu registrirati u Njemačkoj kao oldtimer vozila dokle god su u svom izvornom stanju i tehnički ispravna.

Uživajte u foto galeriji starih pila iz 1983. godine. Nama izgledaju fenomenalno!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene