Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi hrvatski automobil – udoban i poletan gradski električni XD ne samo što je nezaobilazan u Zelenom paviljonu ženevskog autosalona (jer se nalazi na samom ulazu – na štandu br. 1), već je i nezaobilazan primjer novih automobilskih koncepcija koje su ove godine ponuđene svijetu.


Među više od 60 'vozila budućnosti' iz cijelog svijeta na samom ulazu u Zeleni paviljon uglednog Ženevskog autosalona ističe se hrvatski XD concept, zagrebačkog Dokinga. Naglašen u službenim izvješćima organizatora kao primjer dobrog pristupa električnih automobila koji negiraju opće mišljenje da su oni spori i neudobni, već je prvoga dana izazvao veliku pažnju posjetitelja i investitora, što prenose i mnogobrojni mediji.

Vezani članci Slika nije dostupna Mitsubishi za Ženevu najavio novi koncept Slika nije dostupna Peugeot Quartz - hibridni crossover s 500 KS

Za početak svojeg svjetskog debija to je više nego ohrabrujuće, naglašavaju u Dokingu. Njihova vizija da svijetu treba ponuditi lijep, komforan i poletan gradski automobil 'na baterije' s velikom autonomijom - pokazala se ispravnom. U samo dužinom maloj ali atraktivnoj karoseriji XD-a nalazi se snaga sportskog automobila koja se dodirom prsta (touch screen display) pretvara u onu za gradsku vožnju prikladnu - ekonomsku, kada on troši na 100 kilometara svega 7 kuna (1 €) električne energije, odnosno stvara trošak litre benzina i s jednim punjenjem doseže do 250 km.

Sudeći prema prvim reakcijama predstavnika svjetskih autoindustrija, posjetitelja, stručne javnosti i svih koji ženevski auto-salon prate putem interneta i drugih medija, među najimpresivnijim odlikama zagrebačkog XD-a je samosvjestan izgled njegove simpatične oble karoserije, vrata koja se otvaraju prema gore, jedinstvena stražnja signalna svjetla u obliku slova 'X' i prostrana unutrašnjost koja najviše doprinosi zanimljiva postava sjedišta – vozač je naprijed u sredini vozila, a putnici postrance iza njega, što svima daje puno prostora. To potvrđuju i prvi rezultati ankete koju Doking provodi kako na sajmu tako i putem interneta (xdconcept.com).

'Imponiraju reakcije talijanskih dizajnera'

Iako je još prerano za cjelovito procjenjivanje našeg uspjeha između 250 izlagača iz tridesetak zemalja na 80-tom međunarodnom ženevskom autosalonu koji će kako se očekuje obići više od 700.000 posjetitelja, mislimo da je već i početno isticanje Hrvatske kao jedne od onih koja je ponudila svijetu automobilizma jednu novu svježu ideju veliko priznanje našem tehničkom intelektualnom kapitalu – ističu u Dokingu.

'Našim srcima najviše imponiraju reakcije talijanskih dizajnera koje smo toliko oduševili emocionalnim dizajnom organičke forme XD-a da ga priželjkuju u svojim proizvodnim pogonima - napominje g. Vjekoslav Majetić, idejni tvorac, glavni konstruktor XD-a i direktor Dokinga dodajući', što je rezultat vjere u vlastite potencijale i naš tim mladih talentiranih stručnjaka u čijim grudima bije isto srce kao i kod naših sportaša čiji vatreni zanos osvaja olimpijske medalje i pobjeđuje 'velike' na svjetskim prvenstvima. Zato mi je i jako žao što radi stjecaja niza okolnosti nismo mogli prikazati XD domaćoj javnosti prije njegova odlaska u Ženevu, kako smo najavili, ali ćemo to učiniti još ovoga mjeseca.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju