Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponudi s dva motora

MP3 Yourban - trokotač za gradski promet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je 2006. godine Piaggio predstavio prvi skuter s tri kotača, mnogi su pomislili kako su Talijani potpuno promašili.

Konačno, to bi očekivali od Kineza, Tajvanaca ili bilo koje druge nacije koja interesantnim konceptima treba skrenuti pozornost na sebe, a ne od tvrtke koja je prvu Vespu predstavila još prije 65 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hibridni katapult! [TEST] Mercedes-Benz CT 350 e Avantgarde Slika nije dostupna Žrtva restrukturiranja Peugeot najavio umirovljenje dieselskog hibridnog pogona

No, ubrzo se pokazalo kako je neobični trokotač odlično pogođen. I ne samo zbog imidža, već i zbog izvanrednih prednosti. Naime, do danas je kupcima isporučeno čak 83.000 primjeraka modela MP3, uključujući i tehnološku poslasticu – hibridni model. I to u vrijeme recesije kada je tržište skutera zabilježilo značajan pad.

Tako su sve prednosti platforme s tri kotača prepoznali brojni kupci, a Piaggio im od ovog proljeća nudi i novi model naziva MP3 Yourban. Ukratko, riječ je o kraćem odnosno manjem modelu, što automatski znači kako je riječ o trokotaču čija je primarna domena gradski promet.  Nuditi će se s dva provjerena motora, od 125 i 300 kubika.

Uslijed smanjene težine, Yourban je iznimno agilan i prilično brz kada treba reagirati na vozačeve komande. Uz to, dva nezavisno ovješena prednja kotača dozvoljavaju doslovce nevjerojatne manevarske sposobnosti. Svaki puta kada sjednemo na MP3, ponovo nas oduševi mogućnost naginjanja. Dva kotača pružaju iznimnu stabilnost u svim uvjetima, a granica proklizavanja je toliko visoko postavljena da će tek rijetki iskusiti sve čari ovog skutera.

Dovoljno je reći kako MP3 Yourban pruža dvostruko veću stabilnost u odnosu na klasičan skuter s dva kotača. Upravo je zbog toga preporučljiv vozačima koji kupuju prvi skuter, onima koji imaju opravdan strah od vožnje dvokotača po kiši ali i iskusnim vozačima koji traže manevarske sposobnosti kao kod pravog motocikla.

Prepoznatljivi izgled

Što se tiče izgleda, novi je model lako prepoznati u odnosu na izvorni, veći MP3. Tako je sada prednji oklop smanjen, odnosno svjetla, pokazivači smjera i mali vizir integrirani su u cjelinu oko samog upravljača. Svjetla, dakle, ne stoje fiksno već se pomiču obzirom na kretnje upravljača. Novost su i LED dnevna svjetla.

Sjedala su udobna, iako, logično, ne i prostrana kao kod većeg brata, no i dalje je ispod njih dovoljno mjesta za odlaganje dvije full-size Jet kacige. Preko tri okrugla pokazivača vozač tijekom vožnje može pratiti brzinomjer, temperaturu vode i količinu goriva, a LCD displej nudi i dodatne informacije, poput vanjske temperature.

I kod Yourbana je moguće naručiti verziju sa sustavom koji skuter drži u ravnoteži te onemogućuje bilo kakvo micanje, odnosno potrebu za spuštanjem nogu s podnice, primjerice kod nailaska na semafor. Izvrsno rješenje kada pada kiša, a vozač koristi integrirani ogrtač.

>> Piaggio Tour svim znatiželjnima omogućio probnu vožnju

MP3 Yourban u naše salone stiže u ožujku, po cijeni od 47.600 kuna za model 300 s elektronskom blokadom ovjesa. Slabiji model u Hrvatsku dolazi nešto kasnije.

Emisiju Automotiv gledajte u jutarnjem terminu, u nedjelju na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene