Volkswagen je službeno objavio da se vraća u jednu od najpoznatijih utrka izdržljivosti, 24 sata Nürburgringa koja se ove godine održava od 23. do 26. lipnja, s potpuno novim izazivačem prigodnog naziva Golf24.


Opremljen stalnim pogonom na sva četiri kotača novi trkaći model razvija ukupno 440 KS, a ova zvjerska trkaća inačica najprodavanijeg VW-ovog modela već je prošla inicijalna testiranja i pripreme za legendarnu maratonsku utrku, koja se smatra najtežim testom za bilo koje vozilo.

Vezani članci Slika nije dostupna Aston Martin najavio električni Rapide Slika nije dostupna Aston Martin Lagonda stiže na cestu

Pod haubom motora udobno se smjestio 2.5-litreni peterocilindraš s turbo punjačem koji ukupno proizvodi 440 KS i maksimalni okretni moment od 540 Nm. Sva ta snaga i okretni moment prenose se na sva četiri kotača preko sekvencijalnog 6-stupanjskog mjenjača, kojim se upravlja papučicama na volanu.

Posljednji VW Golf koji je sudjelovao na 'roller-coaster' krugu Nürburgring-Nordschleifea 2007. godine bio je model s 300 KS i prednjim pogonom, a osvojio je fenomenalno ukupno osmo mjesto unatoč vrlo oštroj konkurenciji, bokom uz bok automobilima poput Aston Martina DBRS9, Porschea 997 GT3-RSR i Dodge Vipera GTS-R, da nabrojimo samo neke.

U posljednje tri godine nova trkaća zvijezda iz VW-a, Scirocco GT24, nastavio je pobjednički niz unutar svoje klase, međutim konkurencija se eksponencijalno pooštrava što znači da je VW morao osmisliti novi tehnički koncept.

Direktor Volkswagen Motorsporta, Kris Nissen, objašnjava: 'S novim Golf24 nastavljamo našu, uspješnu, posvećenost sudjelovanju na 24-satnoj utrci Nürburgringa. Ova utrka izdržljivosti uživa ogromnu popularnost i prema našem mišljenju, jedan je od istinskih klasika svijeta automobilističkog sporta, a uzimajući u obzir ekstremnu kilometražu i jedinstvenu konfiguraciju trkaće staze, 24-sata Nürburgringa predstavlja i veliki tehnički izazov. S ovim spektakularnim modelom želimo široj javnosti prikazati kako može izgledati jedan vrlo specifičan i izvanredan Golf i za što je sve sposoban – baš na vrijeme za proslavu 35. rođendana GTI-a'.

Prije nego što se postavi na svoju startnu poziciju i krene u osvajanje 25 kilometara dugog kruga (Nordschleife, GP i dodatak) u lipnju ove godine, Golf24 još čeka program intezivnog testiranja i daljnjeg razvoja. Testiranja na novom trkaću započela su krajem prošle godine na portugalskom Portimão Circuit-u a daljnja testiranja VW je odradio na Vallelungi u Italiji.

VW Golf24 sudjelovat će u tri utrke u sklopu Endurance Championshipa na Nürburgring-Nordschleifeu. Za više informacija o novom Golf24 modelu ili o Volkswagen Motorsportu, posjetite službene stranice.