Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Countryman s dvoja vrata

Mini Paceman Concept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski proizvođač u vlasništvu BMW-a već sprema Coupe i Roadster verziju popularnog hatchbacka, međutim, prije toga, Mini će na auto showu u Detroitu početkom sljedeće godine predstaviti fantastični novi koncept pod nazivom Paceman.

Mini ovaj konceptni automobil naziva Sports Activity Coupe ili SAC, iako se zapravo radi o Countrymanu s dvoja vrata. Još u travnju 2009. godine nagađalo se o ovakvoj izvedbi Minija, a sada je potpuno izvjesno da će Paceman krenuti u serijsku proizvodnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najbolje auto reklame 2013. godine Slika nije dostupna Amerikanci napokon predstavili novu Corvettu

Novi koncept bazira se na nedavno lansiranom Countryman crossoveru, a s istim dijeli i platformu. Međutim, dizajneri su ovoga puta odlučili Pacemanu darovati malo elegantniji i poželjniji oblik. Novi koncept je u odnosu na Countryman 20mm niži i 13mm duži s ukupnom dužinom od 4110mm, širinom od 1789mm i visinom od 1541mm.

Pod haubom će biti najmoćniji motor koji Mini u ovom trenutku ima u ponudi. Radi se o 1.6-litrenom turbo motoru iz John Cooper Works modela koji daje 208 KS i čak 280 Nm okretnog momenta s 'overboost' funkcijom koja podiže okretni moment. Snaga se raspodjeljuje na sva četiri kotača, a elektromagnetski središnji diferencijal u ekstremnim situacijama prenosi 100 posto snage na stražnje kotače.

Dizajnerske skice unutrašnjosti novog koncepta pokazuju tipičan Minijevski stil uz malo 'lounge' štiha. Ako zanemarimo drangulije koje tipično krase skice konceptnih automobila, Mini je ipak s Paceman konceptom natuknuo neke smjernice budućeg dizajna njihovih vozila.

Prednji kraj zadržao je tradicionalni izgled Mini automobila dok su se dizajnom stražnjeg kraja ipak odlučili malo odmaknuti od ustaljenih normi a jedinstveni 19-inčni aluminijski naplatci s bakrenim premazom pogurnuti su duboko u uglove čime najnoviji 'mališan' dobiva dinamičniji stav.

Mini Paceman Concept službeno će biti predstavljen na sjevernoameričkom autosalonu NAIAS (North American International Auto Show) koji se početkom sljedeće godine održava u Detroitu (od 10. do 23. siječnja). Nama je ovo do sada najbolji koncept koji je izašao iz Minijeve tvornice. Jedva čekamo NAIAS da ga pogledamo uživo!!!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene