Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Police Interceptor Stealth Concept

Ford ponosno pokazao policijski presretač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ford nam je predstavio ultimativni 'stealth' policijski presretač – personalizirani koncept potpuno nove limuzine koju će koristiti isključivo čuvari zakona.

Rekonstruirana prednja rešetka, osvijetljenje, ispuh i interijer automobila odaju dojam elegantnog te pomalo zlokobnog dizajna koji odaje spoj snage i misterije. Dizajneri su inspiraciju pronašli u SR-71 Blackbirdu, izvornom stealth avionu koji je prvi puta predstavljen 60-ih godina prošlog stoljeća, a mnogi aeronautički stručnjaci i danas ga smatraju najboljim avionom svih vremena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZREČENA KAZNA Novi neslavni rekorder: Presretač uhvatio vozača kod Varaždina, napuhao 4,16 Slika nije dostupna ludnica na A3 Jurio 250 km/h po autocesti, blicao presretaču da ubrza pa se zabio u ogradu: S njim je u autu bilo i dijete

Koristeći čvrste linije i mišičav stav Fordovog policijskog presretača kao polazišnu točku, Fordov dizajner Melvin Betancourt razvio je specijaliziranu i vrlo tajnu 'stealth' verziju koja je podjednako moderna i prepuna high-tech iznenađenja.

'Ovaj automobil meni je kao dizajneru poslužio kao savršeno platno', rekao je Betancourt. 'Policijski presretač već je sada jedinstveno vozilo. Ja sam samo pokušao pronaći način da mu damo pomalo tajnovit, ali visoko tehnološki napredan izgled'.

Legendarni Fordov model Crown Victoria stekao je slavu i u filmskom hitu Robocop te je godinama bio sinonim za američku policiju. Možda s novim presretačem dođe i remake Robocopa?

Izvana, Fordov Police Interceptor za 2011. potpuno je crne boje. Rešetka je slična onoj na izvornoj limuzini, međutim metal je daleko gušći i nudi više dubine. Svjetla na automobilu dizajnirana su na način da budu neupadljiva a područje oko svjetala također je crne boje tako da se svjetla savršeno uklapaju u pozadinu sve dok se ne upale.

Na stražnjem kraju vozila nalazi se agresivni spojler obogaćen svjetlima koja su također obojana u crno tako da su gotovo neprimjetna sve dok vozač ne upali automobil. Stražnja svjetla prigušena su a stakla su također tintirana. Ovo je automobil koji zrači čistom snagom – a i trebao bi.

Kada novi policijski presretač krene u proizvodnju u ponudi će biti dva pogonska sklopa kako bi policija mogla odabrati motor koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Tu je dakle 3.5-litreni V6 motor koji proizvodi najmanje 280 KS. Drugi motor u ponudi jest potpuno novi 3.5-litreni twin-turbocharge V6 motor s direktnim ubrizgavanjem i EcoBoost sustavom koji proizvodi najmanje 365 KS i 475 Nm okretnog momenta.

'Ono što smo htjeli postići jest da sve detalje ostavimo sakrivene od znatiželjnih očiju', objasnio je Betancourt. 'Kompletna unutrašnjost je u crnoj boji i cijelo vrijeme smo gledali gdje možemo sakriti ovo ili kako bi mogao prikriti ono. Konzola na prvi pogled izgleda kao serijska konzola s instrumentima i svime, međutim kada krenete otvarati vratašća pretinaca tada zapravo tek možete vidjeti što se sve unutra nalazi. Ako vi niste onaj tko bi trebao sjediti za volanom, drugim riječima policajac, nećete moći znati gdje se nalaze određeni pretinci', rekao je Betancourt.

Na primjer, radio je sakriven unutar prednje konzole kao i 'on-board' kompjuter. Pretinac koji se nalazi kod suvozačevog sjedala, pretinac za rukavice, također ima tajni prostor koji je predviđen za odlaganje oružja.

Izuzev dojma koji novi policijski presretač ostavlja, puno se pažnje usmjerilo i na sigurnost. Novi presretač prošao je 'crash test' sa 120 km/h (udarac odostraga), a Crown Victoria trenutno je jedini automobil na tržištu koji uspješno prolazi taj test. Novi presretač također ima i ekskluzivni Fordov Safety Canopy® sustav zračnih jastuka koji se spuštaju poput zavjese u slučaju sudara ili prekretanja na krov te tako stvaraju zaštitu putnika naprijed i odostraga, između ostaloga i od lomljenja stakala.

Pitate se, ako je Ford već objavio toliko informacija o 'tajnom' policijskom automobilu, zar neće onda prestati biti tajna? Pretpostavljamo da se radi o više toga nego samo skrivenim pretincima i da su odali točno onoliko koliko je dozvoljeno da pokrene našu maštu bez odavanja ključnih informacija.

Automobil izgleda mrak. Mi bismo mu još dodali pravi američki V8 motor s kompresorom pa bi onda bilo sve savršeno!!!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene