Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prednost Obame u nacionalnim anketama od tri do 11 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u, ispitivanja birača u petak pokazuju vodstvo demokratskog kandidata Baracka Obame pred republikancem Johnom McCainom u rasponu od tri do 11 posto glasova.

Sve ankete i dalje pokazuju da Obama vodi pred McCainom u utrci za Bijelu kuću, no raspon tog vodstva jako varira od jedne do druge ankete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provedene ankete Obamino vodstvo raste, Romneyju opada potpora Slika nije dostupna Obama povećava prednost pred McCainom, nacionalno i u ključnim državama

Ispitivanje Fox News/Opinion Dynamics, na uzorku od 924 vjerojatna birača provedeno od 28.-29. listopada, pokazuje da Obama vodi pred McCainom s 47 posto prema 44 posto glasova.

Ispitivanje GWU/Battleground, na 1.000 vjerojatnih birača, provedeno od 26. do 29. listopada pokazuje da Obama vodi pred McCainom sa 49 posto prema 46 posto glasova, i ta prednost postojana je u posljednjih pet dana.

Dnevna anketa instituta IBD/TIPP, na uzorku od 871 vjerojatnih birača provedena od 25. do 29. listopada pokazuje prednost Obame pred McCainom od 48 posto prema 44 posto glasova.

Gallupova dnevna anketa, provedena na 2.800 registriranih birača od 27. do 29. listopada, pokazuje da Obama vodi s 50 posto prema 45 posto glasova u tradicionalnom modelu vjerojatnih birača, a s 51 posto prema 44 posto glasova, u proširenom modelu.

Dnevno ispitivanje Rasmussen Reports-a na 3.000 birača provedeno 30. listopada, pokazuje vodstvo Obame pred McCainom od 51 posto prema 46 posto glasova.

Anketa Hotline/Diageo na uzorku od 869 vjerojatnih birača provedena od 27. do 29. listopada, pokazuje vodstvo Obame od 48 prema 42 posto glasova.

Dnevno ispitivanje C-Span/Zogby na uzorku od 1.201 vjerojatnih birača provedeno 28. do 30. listopada, pokazuje da Obama vodi pred McCainom sa 50 posto prema 43 posto glasova.

Anketa ABC News/Washington Post na uzorku od 1.327 vjerojatnih birača provedena 26-29. listopada pokazuje da Obama vodi pred McCainom s 52 posto prema 44 posto glasova.

Anketa CBS News/NYTimes poll na uzorku od 1.005 vjerojatnih birača provedena od 25. do 29. listopada daje najveću prednost Obami, od 52 posto prema 41 posto glasova.

Ispitivači su zbunjeni nepoznatim varijablama, jer samo nekoliko dana prije izbora ankete pokazuju da na nacionalnoj razini glasovanje može biti izjednačeno kao što je moguća i premoćna pobjeda s dvoznamenkastom prednosti.

Oko 14 posto Amerikanaca koji ne koriste fiksne telefone kod kuće, i stoga nisu uključeni u mnoga ispitivanja, mogu preokrenuti sve predizborne prognoze, kao i birači koji su se prvi puta registrirali i afroamerički birači.

Većina ispitivača javnog mijenja slaže se kako je ove godine opasnost da se pogriješi veća nego ikada, iako su na posljednjim izborima uglavnom točno predviđali.

The Washington Times u petak piše da su kandidati koju su zaostajali u anketama uspijevali pobijediti otkako se vode predizborna ispitivanja, te ističe kako McCainova kampanje alarmira pristaše da što većim izlaskom za izbore 4. studenoga demantiraju sve stručnjake sa složenim algoritmima 'odziva vjerojatnih birača'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene