Donald Trump, Joe Biden
Donald Trump, Joe Biden Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump i demokratski izazivač za predsjednika Joe Biden u četvrtak će, umjesto tradicionalne debate, održati nastupe na dvije različite lokacije koje će prenositi dvije televizije.


NBC News potvrdio je da će organizirati nastup Trumpa, republikanskog kandidata, a ABC News će biti domaćin Bidenu.

Predsjednik Trump će odgovarati na pitanja birača ispred gradske vijećnice u Miamiju, na Floridi, dok će Bidena ugostiti gradska vijećnica u Philadelphiji, u Pennsylvaniji. Nastupi će se prenositi uživo.

Njih dvojica su prvotno u četvrtak trebala održati debatu, drugu od tri uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Trump se međutim povukao iz debate nakon što ju je organizator odlučio prebaciti u internetski format, navodeći zdravstvene i sigurnosne razloge u jeku pandemije koronavirusa.

Trump je bio zaražen koronavirusom i hospitaliziran, premda se čini da se potpuno oporavio te je ovaj tjedan nastavio kampanju.

Iako se izbori održavaju 3. studenoga, milijuni ljudi s pravom glasa već su iskoristili pravo ranijeg glasovanja.

Prema anketama, na nacionalnoj razini Biden uživa prednost pred Trumpom od 10 postotnih bodova, no njegova prednost u nekim ključnim državama je znatno manja.

Ovaj tjedan Trump drži skupove u državama koje su odlučujuće za ishod izbora - Floridi, Pennsylvaniji i Iowi, dok Biden putuje u Ohio i Floridu.

Melania i Barron Trump Prva dama Melania Trump potvrdila da je i njezin sin Barron bio zaražen koronavirusom

Joe Biden Nova anketa Reutersa: Biden u važnim saveznim državama povećava prednost pred Trumpom

NBC je priopćio da će moderatorica Trumpovog nastupa biti Savaannah Guthrie. Cijeli nastup će se odvijati vani, ispred gradske vijećnice. Bit će međusobno udaljeni četiri metra, a publika će također morati držati fizički razmak i nosit će maske.

ABC je objavio da će "slijediti lokalne i nacionalne zdravstvene smjernice".

Biden sa 77 i Trump sa 74 godine su dvojica najstarijih kandidata u utrci za predsjednika države.