Joe Biden
Joe Biden Foto: Getty Images

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u utorak je, u trenutku kada prijenos vlasti hvata ritam, službeno predstavio prve osobe u svojoj budućoj administraciji i predstavio svoju viziju vanjske politike u kojoj SAD preuzima globalno vodstvo.


Biden je rekao da će njegov odabir Antonyja Blinkena za državnog tajnika obnoviti moral i povjerenje u američki State Department, zadužen za diplomatske odnose zemlje.

Vezani članci Prosvjednici pred zgradom Kongresa u Washingtonu Američka sutkinja hrvatskih korijena za DNEVNIK.hr: "Fanatizam do kojeg je Trump doveo podsjeća na mračna razdoblja povijesti" Joe Biden Američki Kongres danas treba potvrditi Bidenovu pobjedu, pristaše Trumpa prosvjeduju u Washingtonu

Njegov tim, kako je kazao, utjelovljuje njegovo temeljno uvjerenje da je "Amerika najjača kada surađuje sa saveznicima".

"Taj tim odražava činjenice da se Amerika vraća, da je spremna voditi svijet, a ne se od njega odmicati", kazao je Biden u Wilmingtonu u Delawareu.

Predstavio tim

Rekao je da je pozitivno osupnut pozivima svjetskih čelnika "koliko se raduju što SAD ponovo preuzima svoju povijesnu ulogu globalnog lidera, kako preko Pacifika tako i preko Atlantika, diljem svijeta".

U Bidenovom timu je i bivši državni tajnik John Kerry koji će biti posebni predsjednički izaslanik za klimatska pitanja, a sjedit će i u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Biden se namjerava ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

John Kerry pozvao je u Wilmingtonu međunarodnu zajednicu na veću ambiciju u borbi protiv klimatskih promjena što je prioritet izabranog predsjednika.

''Amerika se vratila''

Pariški mirovni sporazum o klimi potpisan 2015. "sam nije dovoljan", rekao je Kerry, pozivajući sudionike UN-ove konferencije COP26 u studenom u 2021. u Glasgowu da "imaju više zajedničke ambicije ili nećemo svi zajedno uspjeti".

Linda Thomas-Greenfield će obnašati dužnost veleposlanice u UN-u, a Jake Sullivan je novi savjetnik za nacionalnu sigurnost

Ona je rekla da se "Amerika vratila, multilateralizam se vratio, diplomacija se vratila". Obećala je zapokret od izolacionizma predsjednika Trumpa.

''Ne možemo sami rješavati probleme''

Antony Blinken se danas također oglasio iz Wilmingtona i pozvao na međunarodnu suradnju kako bi se "riješili svjetski problemi".

"Ne možemo sami rješavati probleme u svijetu, moramo raditi s ostalim zemljama", rekao je Blinken.

Avril Haines, ukoliko bude potvrđena u Senatu, postat će direktorica nacionalne obavještajne službe, a time i prva žena na toj dužnosti, dok će Alejandro Mayorkas doći na čelo ministarstva domovinske sigurnosti. On će biti prva osoba latino porijekla na toj poziciji, koja nadgleda ključne agencije za provođenje zakona i imigraciju.

Trump odbija poraz

Predsjednik Donald Trump je pristao da proces prijenosa vlasti započne, iako i dalje odbija priznati poraz, no Biden sada ima pristup milijunima dolara u fondovima, povjerljivim obavještajnim brifinzima te ključnim vladinim kontaktima u državnim agencijama kako bi propisno preuzeo predsjedničku dužnost 20. siječnja.

Veliki broj imenovanih u novu administraciju su Bidenovi kolege iz administracije predsjednika Baracka Obame.