Grupa Magazin je 1992. godine pobjedila na hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, ali su bili spriječeni otići na natjecanje koje se te godine održalo u Švedskoj.

Galerija


Naš talentirani pjevač Damir Kedžo (33) se pobjedom na Dori 2020. godine s pjesmom "Divlji vjetre" plasirao na Eurosong, no na natjecanju ipak nije sudjelovao jer je zbog pandemije koronavirusa odgođeno.

Vezani članci Damiano David Seksi Talijana s Eurosonga sada uspoređuju s princezom Dianom, a sve će vam biti jasno kada vidite fotke Damir Kedžo Odlučeno da nas Damir Kedžo ipak neće predstavljati na Eurosongu, evo što je imao reći na to u emotivnoj objavi

To je bio prvi put da se Eurosong nije održao u njegovoj 60-godišnjoj povijesti, ali Kedžo nije prvi hrvatski predstavnik koji je bio spriječen nastupiti na natjecanju.

Prvi hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije održan je 1992. godine pod nazivom Crovizija kada je s pjesmom "Aleluja" pobijedila grupa Magazin u kojoj je tada pjevala Danijela Martinović.

A iako je pjesma Tončija Huljića izabrana za Eurosong, nisu mogli otići na natjecanje koje se te godine održalo u švedskom Malmu jer Hrvatska nije na vrijeme postala članica EBU-a (Europske radiodifuzijske unije).

Stoga se morala čekati sljedeća godina pa je Hrvatsku na Eurosongu prvi put predstavila grupa Put s pjesmom "Don't Ever Cry" 1993. godine.

I grupa Magazin dočekala je svoj odlazak na Eurosong 1995. godine kada su na Dori pobijedili s pjesmom "Nostalgija" koju je Danijela izvala u duetu sa sopranisticom Lidijom Horvat-Dunjko.

Martinović se na Eurosong plasirala i 1998. godine, ali bez grupe Magazin, a tada nas je predstavljala s pjesmom "Neka mi na svane" s kojom je osvojila visoko 5. mjesto, što je za sada drugi najbolji uspjeh Hrvatske na tom natjecanju.

Albina se oglasila nekoliko sati prije polufinala Eurosonga, a evo kakve joj poruke stižu čak iz Velike Britanije, Njemačke i zemlje domaćina!

Sjećate se naših nastupa na Eurosongu? Evo tko je najbolje prošao, nastupi su to o kojima se priča i dvadesetak godina kasnije!