Matt Damon i Ben Affleck dobili su Oscara za film "Dobri Will Hunting", a zlatni kipić došao je i u ruke nikad prežaljenog Robina Williamsa. Otkrili smo neke manje poznate detalje o toj filmskoj uspješnici.

Galerija


Američka drama iz 1997. godine u režiji Gusa Van Santa jedan je od omiljenih filmova brojne publike, a radi se o uspješnici "Dobri Will Hunting". Film je zaradio čak 225 milijuna dolara u kinima, 25 puta više od inicijalnog budžeta. Scenarij su napisali glumci Matt Damon i Ben Affleck, najbolji prijatelji koji su i sami odigrali važne uloge u filmu. Uz njih, zvijezde su Robin Williams, Minnie Driver i Stellan Skarsgård, a film je bio nominiran za devet Oscara. Nikad prežaljeni Robin Williams kući je odnio zlatnog kipića za najboljeg sporednog glumca, a Damon i Affleck dobili su Oscara za najbolji scenarij.

Vezani članci Matt Damon - 3 Holivudski glumac otkrio da mu se kći zarazila koronavirusom, jedva čeka da ju konačno vidi Matt Damon, Minnie Driver Bili su najpopularniji par Hollywooda sve dok on s njom nije prekinuo usred showa uživo

Radnja prati buntovnog čistača Willa Huntinga, koji ima izrazito visok kvocijent inteligencije. Umjesto da svoj dar iskoristi, Will slobodno vrijeme koristi za druženje s prijateljima, među kojima je najbliži s Chuckiejem i svojom djevojkom Skylar. Nakon što profesor matematike svojim studentima postavi zadatak i Will ga anonimno riješi savršeno, krene u potragu za genijalnim studentom koji je sve uspio riješiti. Will s druge strane ima problema s policijom, a upravo u tom trenutku sve eskalira. Profesor matematike onda mu ponudi da će ga izbaviti iz zatvora, no daje mu dva uvjeta. Jedan je da ide na satove matematike, a drugi da ide na terapiju kod psihologa. Psihologa Seana McGuirea utjelovio je Williams, a iako su u filmu on i Will tvrdoglavi, priča ima razvoj događaja koji se svima urezao u pamćenje.

Matt Damon i Ben Affleck pet su godina čekali da njihov scenarij netko uoči i prihvati raditi film na temelju toga, a prvog dana snimanja su se rasplakali od sreće - doslovno. Bili su oduševljeni i što Robin Williams i Stellan Skarsgård glume u filmu na osnovi njihove ideje. Dok su birali kojem će studiju prodati ideju, u scenarij su ubacili djelić sa scenom u kojoj se dva muškarca ljube, a koji nema veze s ostatkom filma. Harvey Weinsten odmah ih je na sastanku pitao zbog čega su takvo nešto ubacili u film, a dvojac mu je odgovorio da je to bio jedini način da otkriju tko je pročitao scenarij, a tko nije. Upravo zbog toga potpisali su ugovor s Miramaxom. Damon je scenarij počeo pisati još na fakultetu, a Affleck mu se pridružio u razradi ideje.

U trenutku kada je dobio Oscara Ben Affleck imao je 25 godina te je bio najmlađa osoba dotad koja je dobila Oscara za scenarij. Damon je imao 27 godina, a glumci su nakon tog filma imali uzlazne karijere koje su blistave još i danas.

Scena u kojoj Robin Williams i Matt Damon glume na klupi u parku zaista se i dogodila u Public Gardenu u Bostonu, a iako se u filmu čini da su sami ondje, zapravo je više od 3000 ljudi stajalo okolo i pratilo snimanje. Williams je u to vrijeme već bio svjetska zvijezda i svi su se prolaznici zadržali kako bi ga pozdravili i pogledali kako teče snimanje. Nakon Williamsove smrti u Bostonu je na tom mjestu postavljen memorijal u njegovo ime.

Kći domaće glumice život pod povećalom javnosti zamijenila je otokom, a nakon dugo vremena uhvaćena je u Zagrebu