Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljiljana Butler umrla je nakon kratke i fatalne bolesti u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Time je glazbena scena ovih prostora ostala bez pjevačice koja je dobila nadimak ‘Majka romske duše’.


Vezani članci Slika nije dostupna Gerard Butler došao u Dubrovnik Slika nije dostupna Ljubavnica Gerarda Butlera: Nisam pogledala niti jedan njegov film

Ljiljana Butler rođena u Beogradu, vrlo je rano došla u doticaj s glazbom. Otac joj je bio virtuoz na harmonici, a majka popularna hrvatska pjevačica, koja je svojedobno nastupala na festivalima. Vrlo brzo ih je napustio otac, a majka je morala s Ljiljanom odseliti u Bosnu, gdje je pjevala po barovima. Ljiljana je sa nepunih 12 godina počela nastupati kad je jednom prilikom zamijenila bolesnu majku.

Vrlo brzo ostala je i bez majke, pa je morala nastaviti njenim stopama, kako bi se prehranila i nastavila školovati. Vrativši se u Beograd počela je pjevati po barovima Skadalije, popularnog kvarta s restoranima i barovima. Od 1980. počela je nastupati na velikim koncertima. Vrlo brzo je međutim osjetila svu težinu nadolazećeg turbo-folka, gdje je kako kaže, bilo važnije imati što kraću minicu i atraktivan stas nego dobar glas. Već 1987. godine, osjetivši što se sprema zbog nadolazećeg Miloševićevog režima, napušta Balkan i odlazi iz glazbenih voda.

Nastanjuje se u Njemačkoj, gdje je da bi preživjele obavljala kućanska polove. Tu se i udala za izvjesnog gospodina Buttlera. Tek nakon punih 15 godina 2002. godine ponovno su je otkrili Šaban Bajramović i Mostar Sevdah Raunion. Sa njima 2003. snima CD i počinje opet nastupati. Na kraju petog desetljeća svog života u plimi world glazbe doživjela je trijumfalan povratak na scenu.

Glas Ljiljane Butler bio je jedan od najmarkantnijih glasova istočne Evrope: dubok, mračan, gotovo muževan koji kao takav ponire u srž ciganske i balkanske glazbe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju