Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šest Oscara za ratnu dramu 'The Hurt Locker' bio je povod da se za komentar priupita američke vojnike koji svakodnevno u Bagdadu razmonitavaju eksplozivne naprave.


Ratna drama ‘The Hurt Locker’ doslovce je pomela sve na ovogodišnjoj dodjeli Oscara u nedjelju u Los Angelesu. Film je fokusiran na vod vojnika kojima je specijalnost demontiranje eksplozivnih naprava i mina u Iraku (tzv. EOD jedinica).

Vezani članci Slika nije dostupna Irak: Ubijena petorica američkih vojnika Slika nije dostupna Irak: 2007. najgora za američke vojnike

Bombe su i dalje najveća prijetnja po život u Iraku, a američki mediji su se jučer po prvi put fokusirali na prave pripadnike EOD jedinica u Bagdadu i pitali njih za mišljenje o epilogu 82. dodjele Oscara.

>> Dodjela Oscara: Film 'The Hurt Locker' trijumfirao bez konkurencije

Naravno svaki vojnik ima svoje viđenje na situaciju nakon trijumfa filma ‘The Hurt Locker’, kao i kritiku, ili pohvalu na isti.
Pripadnik EOD voda, narednik Joe Hernandez je izjavio kako mu je sada puno jednostavnije neupućenima objasniti koliko riskantnim poslom se bavi. Narednik Kyle Waller izjavio je:’ Još uvijek nas prikazuju u pozitivnom svjetlu. Donekle. Mislim da su mogli i bolje.’

Na ekstremno ponašanje vojnika u filmu imao je prigovor i satnik Nick Van Elsacker koji je izjavio kako su pripadnici EOD-a generalno gledano pristojni momci koji ne vide sebe u posebnom svjetlu spram ostalih vojnika. Isti prigovor imao je i William Adomeit koji je ‘silnu dramatizaciju’ oko likova protumačio time kako shvaća da se to moralo uraditi kako bi film bio uzbudljiv.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju