Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šest Oscara za ratnu dramu 'The Hurt Locker' bio je povod da se za komentar priupita američke vojnike koji svakodnevno u Bagdadu razmonitavaju eksplozivne naprave.


Ratna drama ‘The Hurt Locker’ doslovce je pomela sve na ovogodišnjoj dodjeli Oscara u nedjelju u Los Angelesu. Film je fokusiran na vod vojnika kojima je specijalnost demontiranje eksplozivnih naprava i mina u Iraku (tzv. EOD jedinica).

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Strava u Iraku: Najmanje 39 mrtvih u požaru koji je izbio na COVID odjelu bolnice Slika nije dostupna Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika

Bombe su i dalje najveća prijetnja po život u Iraku, a američki mediji su se jučer po prvi put fokusirali na prave pripadnike EOD jedinica u Bagdadu i pitali njih za mišljenje o epilogu 82. dodjele Oscara.

>> Dodjela Oscara: Film 'The Hurt Locker' trijumfirao bez konkurencije

Naravno svaki vojnik ima svoje viđenje na situaciju nakon trijumfa filma ‘The Hurt Locker’, kao i kritiku, ili pohvalu na isti.
Pripadnik EOD voda, narednik Joe Hernandez je izjavio kako mu je sada puno jednostavnije neupućenima objasniti koliko riskantnim poslom se bavi. Narednik Kyle Waller izjavio je:’ Još uvijek nas prikazuju u pozitivnom svjetlu. Donekle. Mislim da su mogli i bolje.’

Na ekstremno ponašanje vojnika u filmu imao je prigovor i satnik Nick Van Elsacker koji je izjavio kako su pripadnici EOD-a generalno gledano pristojni momci koji ne vide sebe u posebnom svjetlu spram ostalih vojnika. Isti prigovor imao je i William Adomeit koji je ‘silnu dramatizaciju’ oko likova protumačio time kako shvaća da se to moralo uraditi kako bi film bio uzbudljiv.