Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ožujku ili travnju 2007. godine, trojica američkih dočasnika likvidirala su četvoricu iračkih zatočenika hicima u potiljak i bacili njihova tijela u jedan kanal u Bagdadu, priznala su u izjavama pod prisegom dvojica osumnjičenih, izvješćuje u srijedu The New York Times.


Nakon ubojstva, stariji narednik John Hatley zapovijedio je vodniku Josephu Mayou i sanitetskom naredniku Michaelu Leahyu da uklone plastične lisice i poveze s očiju zatočenika, te da gurnu njihova tijela u kanal, kazali su Mayou i Leahy u izjavama vojnim istražiteljima, koje je pribavio NY Times.

Vezani članci Slika nije dostupna Za američke vojnike u Iraku 'The Hurt Locker' je prenapuhan Slika nije dostupna Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika

Mayou i Leahy opisali su kako su ubili po jednog zatočenika, na zapovijed narednika Hatleya, te kako je on ubio ostalu dvojicu.

Prema njihovim iskazima, koje su u siječnju ove godine dali u bazi Schweinfurt u Njemačkoj, i iskazima ostalih vojnika iz postrojbe, koji su ih čekali u vozilima zaustavljenim nedaleko od mjesta ubojstva, radilo se o četvorici šiijitskih boraca povezanih s Mehidijevom vojskom, zarobljenih u prethodnoj akciji.

Na putu prema svojem borbenom položaju u južnom dijelu Bagdada, konvoj narednika Hatleya je obaviješten da su dokazi protiv zarobljenih Iračana nedostatni i da ih treba osloboditi.

"Narednik Hatley tada je zapovijedio da ih se odvede do kanala i ubije", kao odmazdu za raniju smrt dvojice vojnika iz njegove postrojbe, kazao je u izjavi Leahy, navodi NY Times.

Odvjetnici koji zastupaju ostale vojnike iz voda, koji su svjedočili likvidaciji ili čuli pucnjeve, kazali su kako će sva trojica dočasnika vjerojatno biti optužena za ubojstvo, dodaje list.

Prošloga su mjeseca četvorica vojnika iz Hatleyevog voda optužena za sudjelovanje u uroti da se počini ubojstvo, jer su prihvatili plan da se zatočenici ubiju.

Američki zakoni zabranjuju vojnicima da ozljeđuju neprijateljske borce nakon što su oni razoružani i stavljeni u zatočeništvo, ističe NYT.