Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki vojnici nehotice su jučer ubili jednu djevojčicu u iračkoj pokrajini Diyala, priopćila je američka vojska.


Ubojstva iračkih civila zatežu odnose između Bagdada i Washingtona koji su ovog tjedna započeli pregovore o budućim odnosima i nazočnosti američkih vojnika nakon što istekne sadašnji UN-ov mandat krajem ove godine.

Vezani članci Policija u SAD-u, ilustracija Strava u SAD-u: Učenica šestog razreda pucala po školi i ranila tri osobe. Razoružala je nastavnica Slika nije dostupna NAKON DVIJE GODINE PAKLA Reakcija djevojčice raznježila vojnike

Vojska je priopćila da su vojnici djelovali na području na kojem su nedavno nađene mine u Diyali, jednoj od četiri sjeverne iračke pokrajine u kojoj su Amerikanci i Iračani pokrenuli niz operacija ove godine.

Vojnici su ispalili hitac upozorenja u pješčani nasip nakon što su vidjeli "sumnjivu ženu koja je, kako se činilo, nekome davala znakove".

Vojska navodi da je s druge strane nasipa pronađena ranjena djevojčica kojoj su vojnici pružili pomoć. Pozvali su hitnu pomoć, ali je dijete umrlo na putu do vojne bolnice.

"Koalicijske snage... pomno će istražiti taj incident", rekao je vojni glasnogovornik Dan Meyers.

Američka vojska također je priopćila da su dva njezina vojnika ubijena, a dva ozlijeđena zajedno s jednim civilom u napadu u južnom Iraku.

Američki vojnici su ubijeni jučer tijekom "neizravnog otvaranja vatre" jugozapadno od Nasiriyaha u južnoj pokrajini Ziqar. 

Ranije je glasnogovornik iračke policije izjavio da je na američku bazu zapadno od Nasiriyaha izvršen raketni napad. Zasad nema izvješća o eventualnim žrtvama i šteti, kazao je.