Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Farma' je dvije godine zaredom uvjerljivo najgledaniji projekt sezone, privlači najveći broj gledatelja u udarnom terminu i tema je broj jedan u medijima. Pred nama je dugo iščekivana treća sezona najgledanijeg reality showa, koji uz zabavu nudi dokumentaristički pristup i educira o tradiciji i običajima.


Farma nije obično seosko imanje, Farma su farmeri koji nas zabavljaju te oni koji svojim trudom i radom moraju pokazati kako doći do titule najfarmera i pobjednika 'Farme'. Prve godine kao najbolji farmer istaknuo se Rafael Dropulić Rafo, a iduće godine pridružio mu se i drugi pobjednik 'Farme' Mario Mlinarić. Dvojica najfarmera pokazali su i dokazali svima da razne spletke, nerad, nepoštenje, nasilje, dakle sve što se kosi sa strogim pravilima Farme, nisu način kako si u očima gledatelja osigurati pobjedničku titulu i osvojiti glavnu nagradu.

Vezani članci Goran Kaleb, pobjednik posljednje Farme (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sjećate li se tko je bio prvi pobjednik Farme još prije 12 godina, a tko su bili njegovi nasljednici? Ovo su njihove priče Tomislav Pavlović Pobjednik "Farme" otkrio nam je što će učiniti s osvojenih pola milijuna kuna, a doznali smo i još jednu sretnu vijest!

Farma nas upoznaje s brojnim tradicionalnim običajima, stilom života prije suvremenih pomagala i pokazuje pravi iskonski suživot s prirodom. Natjecatelji iz svijeta poznatih odlaze iz grada na selo gdje se susreću s teškim radnim uvjetima, suočavaju s nimalo jednostavnim teškim farmerskim poslovima i tradicionalnim hrvatskim običajima. Ulaskom na farmu poznate osobe odriču se udobnih kreveta, prostrane kupaonice, tekuće vode i struje te svih ostalih luksuza i blagodati svog dotadašnjeg života.

Vrlo brzo je natjecateljima, a i gledateljima ispred malih ekrana postalo jasno da na farmi ljenčarenje ne dolazi u obzir, te da ukoliko farmeri žele jesti, sami moraju i proizvesti hranu. Upravo ta činjenica uzrok je i tenzija među natjecateljima, ali i nešto oko čega oni moraju kad-tad udružiti snage. Rad u polju, vrtu, štali, kokošinjcu, svakodnevni poslovi u kuhinji, te briga o životinjama redom su poslovi koji nisu lagani, a pogotovo ako se prvi put susrećete s njima. Zajednica koju natjecatelji tijekom tri mjeseca grade mora biti samoodrživa, pa su njihovi proizvodi iz biljnog i životinjskog svijeta uzgojeni potpuno prirodno i mogu zadovoljiti najviše ekološke standarde.

Zahvaljujući Farmi gledatelji su putovali hrvatskim regijama, te upoznavali istarske, podravske, slavonske, ličke, moslavačke, turopoljske, dalmatinske, međimurske i zagorske običaje te brojne obrte i životinje. Osim dukata, obrtnika, bića iz hrvatske mitologije, jedna od novosti koje je donijela druga sezona su i Izazivači koji na farmu donose novu dozu atraktivnosti. U tri mjeseca mnogo se nauči o raznolikim dijelovima Lijepe naše, običajima i tradiciji hrvatskog sela, a glavna lekcija koju jedan farmer mora naučiti je da se nepoštivanje pravila Farme strogo kažnjava. Na svojoj koži osjetila je to do sada nekolicina farmera koji su uz prizore idilične seoske zbilje okusili i onu manje lijepu, ljudsku zbilju. Razne svađe, ogovaranja i kompetitivnost pokazali su kako ljudi reagiraju kada žive u izoliranoj zajednici u kojoj bi se rad trebao najviše cijeniti. Apsolutna dominacija nekih natjecatelja, njihove svađe, smijeh i razne epizode u kojima farmeri međusobnim odnosima zabavljaju hrvatsku naciju samo na trenutak mogu zasjeniti radišnost i istinske vrijednosti pojedinih farmera. No nakon dvije sezone svima je kristalno jasno da se jedino cijene i nagrađuju rad, poštenje i poštivanje pravila. S druge strane nerad, nasilje i nepravda nikako se ne toleriraju, a neprimjerena ponašanja rezultiraju sankcijama, pa i diskvalifikacijom kršitelja strogih pravila Farme. O tome svjedoče i rezultati gledanosti koji pokazuju da su najgledanije epizode bile one poput teljenja krave u prvoj sezoni ili starih zanata u drugoj sezoni te emisije uživo petkom koje daju pregled cijelog tjedna i odgovore tko napušta, a tko ostaje na Farmi.

TV projekt godine, naziv je koji 'Farma' zasluženo nosi protekle dvije sezone, a ništa manje od toga Nova TV ne donosi i u proljeće 2010. godine. Simbol ovogodišnje Farme je pijevac koji označava naporan radni dan od zore. Ovog proljeća započinje još jedan tromjesečni mukotrpni rad na još zahtjevnijoj 'Farmi', uz nove sadržajne elemente i nove kandidate, ali i stara poznata obilježja koja joj donose uspjeh iz godine u godinu.